fbpx
Online rondleiding langs 11Fountains

De traditionele Elfstedentocht wordt voorlopig niet geschaatst. Maar niet getreurd, deze moderne Elfstedentocht kan je altijd doen! Ja zeker, het ambitieuze kunstproject 11Fountains is de cultuurtocht die je nodig hebt. 11 fonteinen in de 11 historische, Friese steden.

Voor dit kunstproject heeft Friesland kunstenaars gevraagd die behoren tot de top van de internationale kunstwereld. Dat moet een grootse onderneming geweest zijn… maar dan krijg je ook wat! Jip bezoekt 2 van de 11 fonteinen en ontdekt het bijzondere verhaal achter de kunstwerken. En de rest van de fonteinen dan? Die mag je zelf gaan bekijken!  

Highlights uit de rondleiding:
Kom tot rust met Flora & Fauna

Kom tot rust met Flora & Fauna

11Fountains

Een levensboom, paradijsvogels en het gewei van een hert. Bij deze fontein in het Friese Hindeloopen kom je helemaal tot rust. De Chinese kunstenares Shen Yuan heeft voor de fontein – met de toepasselijke naam Flora & Fauna  – elementen uit het oude stadswapen van Hindeloopen gecombineerd met elementen uit China. Zo komen de stenen waar het water opvalt uit een eeuwenoud Chinees gebergte. Prachtig!

 

Dromen over de toekomst

Dromen over de toekomst

11Fountains

Wie weleens de trein naar Leeuwarden pakt heeft dit kunstwerk niet kunnen missen: Love van Jaume Plensa. De Spaanse kunstenaar is wereldberoemd geworden met zijn levensgrote beelden van vrouwenhoofden. Voor het vernieuwde stationsgebied van Leeuwarden ontwierp hij een hele bijzondere fontein. Twee kinderhoofden van maar liefst 7 meter hoog die staan voor liefde en hoop. De jongen en het meisje hebben hun ogen dicht en dromen over de toekomst, en wij dromen lekker mee!

Het water komt in Friesland niet uit de lucht

Het water komt in Friesland niet uit de lucht

11Fountains

Nou vraag je je bij de fontein Love misschien af: waar is het water dan? Nou, dat is wel een grappig feitje! Jaume Plensa heeft namelijk gewerkt met waternevel, wat uit de onderkant van het kunstwerk komt. De inspiratie hiervoor haalde hij uit de nevel die boven de velden rondom Leeuwarden hangt. Het water komt niet uit de lucht, zag hij in Friesland, maar uit de grond!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door