fbpx
Online rondleiding door het Allard Pierson

De zonnegod, de vruchtbaarheidsgodin, er zijn genoeg goden tot wie je je kan wenden voor de grote levenskwesties. Maar wie helpt ons bij de dagelijkse beslommeringen? Jip wendt zich in het Allard Pierson tot de kleine god van het Oude Egypte: Bes. De held van het gewone volk! 

Ja zeker, laat de term ‘klein’ je niet misleiden. Bes was een manusje van alles en dan ook zeer populair onder de Oude Egyptenaren. Van olielampen tot flesjes, deze karakteristieke god vond je overal in terug. Maar er is meer: Bes was niet vies van een feestje. Diens reputatie als party animal was zelfs zo groot dat Ibiza – het walhalla voor feestbeesten – naar hem vernoemd werd. Onderschat Bes dus niet!  

Het Allard Pierson en de tentoonstelling ‘Bes, kleine god in het Oude Egypte’ zijn momenteel (gelukkig!) weer te zien. Deze kleine god wil je niet missen!

Highlight uit de rondleiding:
Karakteristiek uiterlijk

Karakteristiek uiterlijk

Allard Pierson

Als je Bes eenmaal gezien hebt, herken je ‘m uit duizenden. Deze kleine god is altijd naakt, met korte, kromme beentjes en een uitgestoken tong. Zijn karakteristieke beeltenis kom je het meeste tegen in aardewerk: goedkoop materiaal dat ook de ‘gewone mens’ destijds kon veroorloven. Bes was immens populair, en dat was niet voor niets. Hij beschermde de bevolking onder meer tegen ziektes. Deze werden namelijk veroorzaakt door demonen, die in de buurt van Bes natuurlijk geen schijn van kans hadden!  

Bes in je bedpoot

Bes in je bedpoot

Allard Pierson

Bes beschermde de bevolking niet alleen tijdens de alledaagse bezigheden, maar ook tijdens bevallingen (wat kan deze god niet?) Om te voorkomen dat moeder en kind iets overkwam, wat helaas destijds vaak het geval was, werden de poten onder het bed waar de vrouw haar kind in baarde opgefleurd met, wat een verrassing, het hoofd van Bes. Een reproductie van zo’n bed, gebaseerd op gevonden bedpoten, laat zien hoe dat eruit heeft moeten zien. Best vrolijk!

De sexy Bes

De sexy Bes

Allard Pierson

Bes kwam in vele verschijningsvormen en eentje daarvan is wel heel, tja… bijzonder. De sexy Bes! De kleine god hielp vrouwen niet alleen tijdens het bevallen, hij was ook goed met kinderen én had er een handje van soelaas te bieden bij het maken van kinderen. Wat handig! En hoe beeld je dat het beste af? Juist, door zijn geslachtsdeel íetsje groter te maken.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door