fbpx
Online rondleiding door het Amsterdam Museum

In het Amsterdam Museum gaan we in de tentoonstelling Amsterdam DNA op zoek naar vijf kunstwerken of objecten die op de een of andere manier, iets met de corona crisis te maken hebben. Of het nu één gigantisch schilderij is uit 1633 of juist de digitale stad uit 2001, die link valt wel te leggen. Daarnaast (zoals het een museum over Amsterdam betaamt) ze hebben ook allemaal iets te vertellen over de stad en haar geschiedenis. Maar dat had je zelf ook al vast bedacht!

Het Amsterdam Museum is momenteel weer geopend en op de planning staat de ‘biertentoonstelling’. Een expositie die ons alles vertelt over de geschiedenis van deze heerlijke goudgele rakkers.

Deze highlights spotten we tijdens de rondleiding:
De herkomst van: 'ik schrik me het lazerus!'

De herkomst van: 'ik schrik me het lazerus!'

Amsterdam Museum

Weet jij waar de uitdrukking: “ik schrik me het lazerus” vandaan komt? Sommige mensen zeggen ook wel “ik schrik me het leplazerus”.. en dan geven we al een hele grote hint. Dit schilderij uit 1633 heeft de naam ‘Koppertjesmaandag’. Deze (feest)dag was de enige dag in het jaar dat mensen met de (zeer besmettelijke) ziekte Lepra mochten collecteren op de Dam voor een voorzieningen in hun levensbehoeften. Wanneer de ‘lepralijers’ eraan kwamen maakten ze dat bekend met hun ‘lazerus klepper’. Die maakte flink wat lawaai, en ja, daar kon je flink van schrikken! 

 

Heb je ooit een café in een museum gezien? Nu wel!

Heb je ooit een café in een museum gezien? Nu wel!

Amsterdam Museum

Bet van Beeren, eigenaresse van Café ‘t Mandje, is een ware legende in Amsterdam. Bet was, wat we nu noemen, een echt stoere chick! Met haar leren jas en motor scheurde ze door de stad op weg naar haar café aan de Zeedijk. Toen ze in 1927 haar kroeg opende was dit één van de eerste plekken waar mensen openlijk hun geaardheid konden tonen. Inclusief een aantal slimme listen om ongewenste buitenstaanders op het verkeerde been te brengen. Jip gaat natuurlijk even aan de bar hangen (de zuipschuit) in het café, dat zo goed mogelijk is nagebouwd.

Mingelen met de locals in metro 54

Mingelen met de locals in metro 54

Amsterdam Museum

Kunstenaar Brian Elstak maakt altijd hele kleurrijke werken, zoals dit werk ‘metro 54’. Lijn 54 is de metro die van Gein naar CS gaat (of andersom natuurlijk). Of zoals Brian Elstak zegt: van het centrum naar de periferie. Dat typeert ook de mensen die in de metro zitten. Hij heeft deze mensen bestudeerd en hun portretten op het werk geschilderd. Wat zien we? Veel mensen met koptelefoons en een scala aan referenties naar de stad Amsterdam.

Daarnaast is op metro 54 een schildering van Nijntje te vinden. Terwijl Brian dit werk aan het maken was, kwam Dick Bruno te overlijden. Als eerbetoon heeft hij Nijntje geschilderd.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door