fbpx
Online rondleiding door Anne Frank Huis

Jip bezoekt vandaag een van de meest bekende musea in Nederland: het Anne Frank Huis te Amsterdam. Het museum schijnt een licht op een van de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis van Nederland. In het achterhuis van het bedrijfspand zat Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar ondergedoken. Ze schreef er haar dagboek, dat wereldberoemd werd, iets wat zij zelf helaas niet meer mee mocht maken.

Wat extra bijzonder is aan deze cultuurvlog, is dat Jip je meeneemt naar wat plekken die bezoekers normaal gesproken niet te zien krijgen. Zo betreedt ze het kantoor van Otto Frank, de vader van Anne. De originele meubels staan daar nog, die natuurlijk ontzettend kwetsbaar zijn. 

Een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis is zeker een aanrader. Bezoekers worden mooi door het museum geleid, onder meer dankzij de nieuwe aanpassingen aan het gebouw. Zo kan je dankzij een in 2018 toegevoegde serre voor het eerst het achterhuis van de buitenkant zien. Reserveer een tijdslot via de website!

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Het Anne Frank Huis gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Een speciale vitrine om het dagboek in te bewaren

Een speciale vitrine om het dagboek in te bewaren

Anne Frank Huis

Het originele dagboek van Anne Frank, dat is natuurlijk erg bijzonder om te zien. Het dagboek wordt hier permanent tentoongesteld, maar is natuurlijk ontzettend kwetsbaar. Daarom wordt het dagboek bewaard in een speciale vitrine, die eigenlijk bestaat uit twee dozen die in elkaar zitten. De binnenste staat op de originele ondervloer en de buitenste op de houten vloer waar de bezoekers overheen lopen. Zo bereiken de trillingen van langslopende mensen het dagboek niet. Ook kent de vitrine een eigen klimaat, de temperatuur is anders dan in het museum zelf. Zo blijft het bijzondere dagboek het beste bewaard.

Nu is de schuilplaats pas een echte schuilplaats

Nu is de schuilplaats pas een echte schuilplaats

Anne Frank Huis

De beroemdste plek van het huis: de ingang naar het achterhuis. Er zit een glasplaat om de kast heen, om hem te beschermen, omdat je hier als bezoeker doorheen loopt. Toen het gezin Frank onderdook, stond de kast daar nog niet. Die is er pas een maand na de intrek in het achterhuis gebouwd door Johan Voskuijl, een vriend van Otto Frank. Toen de kast er stond schreef Anne Frank in haar dagboek: onze schuilplaats is nu pas een echte schuilplaats.

 

Van kinderlijke plaatjes tot kunstgeschiedenis

Van kinderlijke plaatjes tot kunstgeschiedenis

Anne Frank Huis

Dit is de muur in de kamer van Anne Frank, die volhangt met haar eigen collectie plaatjes. Ze verzamelde ansichtkaarten, plaatjes van filmsterren en kunstwerken. Dat deed ze al voordat ze onderdook. Het verraste haar dan ook, dat haar vader de collectie had meegenomen toen het gezin vertrok naar het achterhuis. Ze plakte haar muur vol met de collectie, die nog steeds groeiende was. Eerst hingen er kinderlijke plaatjes, later kwamen er steeds meer plaatjes bij die paste bij haar enorme interesse in kunstgeschiedenis.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door