fbpx
Online rondleiding door Biesbosch MuseumEiland

Bij de Biesbosch denk je al snel aan een natuurpark, maar dat is het lang niet altijd geweest! Hannah & Roos ontdekken -in het teken van 75 jaar vrijheid- welke rol de Biesbosch heeft gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en we kunnen je vertellen.. dat was een hele belangrijke! Zo was het een soort niemandsland tussen bezet (noorden) en bevrijd (zuid) gebied en een belangrijke onderduikplek. De tentoonstelling is onderdeel van Brabant Remembers, waarbij met verschillende gemeente is samengewerkt om het verhaal van die 75 jaar bevrijding te vertellen.

We mogen weer! Het Biesbosch MuseumEiland kan weer volop worden beleeft. Zeker zodra je beseft wat in dit natuurgebied allemaal heeft plaatsgevonden!

Highlights uit de rondleiding:
De geschiedenis van de Biesbosch

De geschiedenis van de Biesbosch

Biesbosch MuseumEiland

Dit schilderij laat de Sint Elisabethsvloed uit 1421 zien. Dat is het moment dat allerlei dijken doorbreken in Zeeland & Holland en er veel verwoestingen plaatsvinden, zo worden meer dan 20 tot 30 dorpen verwoest. Dan loopt langzaam het hele gebied, tot aan Brabant, onder water. Men reageerden hierop door allemaal gewassen zoals ‘bies’ te gaan verbouwen. Wist jij eigenlijk wat ‘bies’ is?  (Wij niet namelijk!)

 

 

Deze linie-crossers maakten de oversteek!

Deze linie-crossers maakten de oversteek!

Biesbosch MuseumEiland

Tijdens de oorlog werd de Biesbosch gezien als een moeilijk begaanbaar ‘niemandsland’. In de laatste 6 maanden van de Tweede Wereldoorlog vinden hier zogenaamde linie-crossings plaats. De wirwar aan geulen en water maakt het een goede plek om je te verschuilen en als sluiproute. Zo werd de plek het decor voor smokkelaars en onderduikers. Deze boot, of kano kunnen we wel zeggen, werd daarvoor gebruikt.. en lag tot voor kort niets wetend op iemands zolder te verstoffen.

De kunst van vrijheid

De kunst van vrijheid

Biesbosch MuseumEiland

Deze installatie genaamd ‘waiting for it to end …’ is gemaakt door een Libanees-Palestijnse kunstenaar alaa minawi die zelf ook is gevlucht. Je ziet 2 mensen naast elkaar (met het hoofd op de schouder) ze kijken vooruit, naar het bevrijde zuiden, starend en hopend dat de oorlog (of eigenlijk elke oorlog) voorbij gaat en ze weer in vrede kunnen leven.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door