fbpx
Online rondleiding door Bonnefanten

Bonnefanten kent een indrukwekkende buitenkant én binnenkant. Jelle zet voet in de iconische toren om een minitour te geven langs een divers scala aan kunstwerken. Oud en nieuw, esthetisch en confronterend rauw. Dit is een museum van uitersten. Wat een gegeven is, is dat de werken in dit museum je aan het denken zetten.

Kijk bijvoorbeeld naar het werk BLKNWS van Kahlil Joseph, vanaf 29 september onderdeel van de groepstentoonstelling SAY IT LOUD. De filminstallatie fungeert als een soort nieuwszender. Waar doorgaans op het nieuws overwegend nieuws over en voor witte mensen te zien is, zijn dit beelden die het verhaal van zwarte mensen vertellen. Een werk dat de grens op zoekt tussen kunst en journalistiek. 

Breng een bezoek aan het Bonnefanten en aanschouw dit aangrijpende kunstwerk met eigen ogen. Tickets reserveer je via de website. 

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Bonnefanten gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
De duivel aan het einde van elke keuze die we maken

De duivel aan het einde van elke keuze die we maken

Bonnefanten

Wie oog in oog komt te staan met dit wandtapijt, kan bijna niet anders dan de ogen wijd open sperren en alle details in zich opnemen. Het werk, genaamd The Walthamstow Tapestry van Grayson Perry, laat volgens de kunstenaar een nieuwe religie zien: het consumentisme. Een positieve ontwikkeling? Perry lijkt te denken van niet. Tussen de merknamen van kapitalistische bedrijven loopt een rode bloedlijn die – welke keuze we ook maken – altijd uitkomt bij de duivel. Geen prettig vooruitzicht…

 

Dat de kunstenaar dit beeldje signeerde, was heel bijzonder

Dat de kunstenaar dit beeldje signeerde, was heel bijzonder

Bonnefanten

Dit houten beeldje kocht het Bonnefanten aan op een veiling. De conservator zag het werk en dacht: hey, dat móet er een zijn van de Maastrichtse kunstenaar Jan van Steffeswert. Wat deze houtsnede zo uniek maakt, is dat de beste man het werk gesigneerd heeft. Dat was in die tijd (we bevinden ons nu in het jaar 1510) heel bijzonder. De grootste opdrachtgever destijds was de kerk. Als je voor de kerk werkte, werkte je voor God. De kunst die je in opdracht van God maakte was niet van jou. Toch signeerde Van Steffeswert het beeldje niet met de naam van God, maar met zijn eigen naam.

Oproep: wie wil er in het hoofd van Karl Marx wonen?

Oproep: wie wil er in het hoofd van Karl Marx wonen?

Bonnefanten

Deze woning zal je niet snel op Funda tegenkomen. Het hoofd van Karl Marx, op het plein voor het Bonnefanten. Een standbeeld zo groot, dat het tevens als woning kan fungeren. The Karl Marx Residence is een werk van het Russische kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko. In het hoofd van Karl Marx zou een kunstenaar tijdelijk kunnen wonen en werken. Een werk in uitvoering, want het hoofd staat er nog niet. Maar de tekeningen en de plannen wel, nu de goedkeuring nog!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door