fbpx
Online rondleiding door het Centraal Museum

Jip verkent de vele hoekjes, gangen, wenteltrappen en natuurlijk iconische kunstwerken van het Centraal Museum in Utrecht. Dit museum is het oudste stedelijke museum van Nederland en hoewel dit misschien een stadse indruk geeft.. is het juist een museum vol met internationaal befaamde werken en een ontzettend diverse collectie. Waar mag je aan denken? Hier vind je bijvoorbeeld dé stoel van Gerrit Rietveld, schilderwerken van Marlene Dumas. Maar ook juist veel op het gebied van mode, zoals en jurk (door Mattijs van Bergen) die onze koningin nog aan heeft gehad! 

Ook het Centraal Museum opent weer haar deuren! Gluur weer door de ramen van het Rietveld Schröder huis maar vergeet niet even jouw kaartje te reserveren via de knop hieronder. 

Met deze iconische werken: 
Utrechtse caravaggisten

Utrechtse caravaggisten

Centraal Museum

De caravagissten is een stroming geïnitieerd door.. inderdaad Caravaggio. Drie Utrechtse schilders trokken naar Italië om inspiratie op te doen bij de kunstenaar en namen op de kunstenaar geïnspireerde werken mee terug. Caravaggio deed heel veel met licht, zoals je kan zien in dit schilderij en dit namen de Utrechtse schilders over. Het licht lijkt, met de explosieve gezichtsuitdrukkingen, wel uit het schilderij te komen. Daarmee waren ze een schakel tussen ‘barok’ en schilders in de ‘gouden eeuw’ en hebben ze veel impact gehad op de Nederlandse schilderkunst.

De Rietveldstoel

De Rietveldstoel

Centraal Museum

Daar staat ie’ dan: dRood-blauwe stoel, van Gerrit Rietveld. Meer iconisch dan dit wordt het niet. De stoel heeft een enorme impact gehad op design in Nederland en was voor die tijd niet te vergelijken met designs die eerder waren gemaakt. De kleuren, het rood en blauw maar ook geel, die deze stoel zo herkenbaar maken.. die waren er eigenlijk helemaal niet tot 1923 en zijn er pas later aan toegevoegd.  En ohja, funfact, deze stoel is nu 101 jaar oud!

Jurk van Maxima

Jurk van Maxima

Centraal Museum

Een groot onderdeel van de collectie in het Centraal Museum is mode. Matthijs van Bergen is een wereldberoemde modeontwerper en heeft onlangs een deel van zijn werken gedoneerd aan het museum. In de tentoonstelling worden zijn ontwerpen gecombineerd met kunstwerken, grappig he? Leuk detail: als je goed kijkt op deze foto kan je zien dat de jurk (die speciaal is gemaakt voor koningin Maxima) is geïnspireerd op het werk van Van Gogh, met zijn typische penseelstrepen.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door