fbpx
Online rondleiding door Cobra Museum voor Moderne Kunst

De tentoonstelling ‘Intens Mexico’ gaat helemaal over (inderdaad) Mexico, maar laat ook werken zien uit (inderdaad) Mexico! Jip bekijkt in Cobra de 46 werken die geleend zijn van Museo de Arte Moderno in Mexico City, waarmee het museum een uitwisseling heeft. En dat is best bijzonder want Jip is de laatste(!) die de tentoonstelling te zien krijgt, vlak voordat de werken weer teruggaan! De tentoonstelling is opgedeeld in vier thema’s: politiek, identiteit, seks en dood en Jip neemt je mee langs de vele prachtige kunstwerken die daarbij horen.  

Het Cobra is weer geopend. De Mexicaanse werken zijn helaas weer terug de oceaan over, maar de surrealistische meesterwerken van Dali, Margritte en anderen zijn nu te zien in de tentoonstelling This Is Surrealism!   

 

Highlights uit de rondleiding:
The revolution gives back culture

The revolution gives back culture

Dit is een werk van de beroemde kunstenaar Siqueiros, die past in het rijtje van grote muralisten in Mexico (waar bijvoorbeeld Diego Rivera er ook eentje van is). Dit kunstwerk hangt in de ruimte waar het allemaal draait om politiek. Toen de revolutie in 1910 in Mexico uitbrak, kwamen vooral de boeren in opstand tegen de dictator en eisten betere leefomstandigheden en meer rechten. De kunstenaars reageerden daarop en wilden met hun kunst de eer teruggeven aan de arme klasse. Dit werk van Siqueiros is daar een voorbeeld van. Je ziet een krachtige verbeelding van een man met de typische gelaatstrekken van de oorspronkelijke bevolking van Mexico.    

Een sensueel portret van Diego Rivera's tweede vrouw

Een sensueel portret van Diego Rivera's tweede vrouw

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Net als in de rest van de wereld, kwam in de jaren ’60 meer ruimte voor de expressie van seksualiteit in kunst. Dit werk hangt daarom ook in de ruimte waar het draait om seks. Je ziet hier een sensueel en prachtig portret van de tweede vrouw van de kunstenaar Diego Rivera, Lupe Marin. Haar ogen zijn omhoog gedraaid alsof ze in volledige extase is. De handen die krachtig in elkaar grijpen, lijken het portret uit te springen. Bijzonder weetje: Diego schilderde dit portret van Lupe Marin toen hij net getrouwd was met zijn derde vrouw: Frida Kahlo. 

Muxe (spreek uit als Moesjie)

Muxe (spreek uit als Moesjie)

Cobra Museum voor Moderne Kunst

Mexico is een land van grote tegenstrijdigheden. Aan de ene kant bestaat er een lange traditie van tolerantie ten aanzien van seksuele diversiteit, aan de andere kant komen homohaat en vrouwenmoorden ook erg veel voor. Op de foto zie je een Muxe, een persoon die fysiek man is, maar zich kleedt als vrouw. Vaak de jongste jongen uit een gezin, die wordt opgevoed door de grootmoeder. De Muxe wonen in Mexicaanse stad Juchitán en zijn daar volledig geaccepteerd. Zij zijn ook de enige “mannen” die in de matriarchale samenleving van de stad, mee mogen doen aan de economie.   

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door