fbpx
Online rondleiding door Comenius Museum

Lieke staat in Naarden, daar ontdekt ze alles over de Tsjechische Jan Amos Comenius. En daar is nogal wat over te vertellen want de beste man heeft in de 17e eeuw een flink CV opgebouwd: filosoof, theoloog en pedagoog: hij was het allemaal. Én dankzij de vele brieven die hij schreef -in zijn tijd al- een bekendheid!

Het mausoleum, waar Comenius begraven is, trekt jaarlijks veel Tsjechische en Slowaakse toeristen die hem als een van de grondleggers van hun land beschouwen. Maar het museum heeft nu een splinternieuwe vaste tentoonstelling die ook zeker voor Nederlanders de moeite waard is! Wij namen natuurlijk een kijkje. 😉

Wij raden je een bezoekje aan het Comenius Museum zeker aan! Houdt de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

Highlights uit de rondleiding:
Wie was Comenius?

Wie was Comenius?

Comenius Museum

Het Comenius Museum is gewijd aan het leven, het werk en de betekenis van de Tsjechische filosoof, theoloog en pedagoog Jan Amos Comenius uit de zeventiende eeuw. Comenius was een protestant die tijdens de Europese godsdienstoorlogen uit zijn thuisland werd verdreven. Hij was op zoek naar de ordening en de samenhang van alle dingen en dat zie je terug in al zijn werk. Hij woonde in diverse landen en vond de laatste vijftien jaar van zijn leven rust in Amsterdam. Hij werd in Naarden begraven.

Vreemde talen te leren

Vreemde talen te leren

Comenius Museum

 Comenius ontwikkelde ook een nieuwe manier om vreemde talen te leren. En ja dat was, ook al in die tijd, reuzehandig! De te leren woorden moesten volgens hem verwijzen naar de werkelijkheid waarin de leerling opgroeit. Oftewel vanuit zijn eigen leefwereld en in zijn moedertaal. Zo moest het ook nuttig en betekenisvol zijn. Op die manier konden allerlei vreemde talen veel gemakkelijker geleerd worden. In 1658 voegde Comenius illustraties aan zijn methode toe. De filosofie hierachter is de zogenaamde pansofie: alles in deze wereld hangt op een zinvolle manier met elkaar samen, en inzicht in die samenhang is nodig om de wereld te verbeteren.

Waarom Naarden?

Waarom Naarden?

Comenius Museum

Na zijn dood in 1670 werd Comenius in Naarden begraven. Hier was in de middeleeuwen een klooster en in Comenius’ tijd een protestantse kerk. Waarom hij hier ligt, is niet zeker. Hij kende de predikant, die familie was van De Geer. De kapel raakte in verval totdat in 1918 de republiek Tsjecho-Slowakije ontstond. Het land ging op zoek naar haar grondlegger Comenius, liet hem plechtig herbegraven en in 1937 werd de kapel opnieuw ingericht. Hierbij waren vooraanstaande Tsjechische kunstenaars betrokken.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door