fbpx
Online rondleiding door De Museumfabriek

Wil je naar een traditioneel museum waar je alleen van een afstandje naar kunst kan kijken? Ga dan niet naar De Museumfabriek. In dit bijzondere museum laat je namelijk ook je eigen creativiteit de vrije loop. In de ‘Makerspace’ experimenteer je met alle soorten gereedschappen en machines. Hoe leuk is dat?

Jelle bezoekt het museum en leert er alles over de samenhang der dingen. De natuur, cultuur, wetenschap en techniek zijn allemaal van invloed op elkaar en dat zie je in De Museumfabriek als geen ander. Duik samen met Jelle de ‘wunderkammers’ in en kom er als herboren uit.

Wil jij ook de wondere wereld vol natuur, cultuur, wetenschap en techniek bezoeken? Check de website van De Museumfabriek om recente updates over de openingstijden te zien.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken De Museumfabriek gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.   

Highlights uit de rondleiding:
De mammoet en de mens verschillen niet veel van elkaar

De mammoet en de mens verschillen niet veel van elkaar

De Museumfabriek

De mens en de uitgestorven mammoet een wereld van verschil? Nee, zeker niet. We lijken in sommige dingen meer op elkaar dan we denken. Wist jij namelijk dat het skelet van de mammoet bestaat uit ongeveer 280 botten? Een volwassen mens heeft er dus zo’n 206. Zo groot is dat verschil dus helemaal niet.

Dit programmeerbare weefgetouw werd vernoemd naar de uitvinder

Dit programmeerbare weefgetouw werd vernoemd naar de uitvinder

De Museumfabriek

Aanschouw hier het eerste programmeerbare weefgetouw. Dit apparaat draagt de naam Jacquardgetouw. De naam is (natuurlijk) afkomstig van zijn uitvinder, Fransman Joseph-Marie Jacquard. Door het gebruik van een geponste weefkaart, de jacquardkaart, werden de kettingdraden afzonderlijk opgetild. Hierdoor werd het mogelijk om op snellere en eenvoudigere wijze stoffen met ingewikkelde patronen te weven. Super handig!

Waarom werden deze biggen misvormd geboren?

Waarom werden deze biggen misvormd geboren?

De Museumfabriek

Dierenarts Toon Tankink zag in het najaar van 1986 iets heel geks. Verschillende biggen in de omgeving werden met een afwijking geboren. Sommige boeren vermoedden dat het komt door de radioactieve neerslag die eind april na de nucleaire ramp in Tsjernobyl in Nederland terechtkwam. Maar dat de afwijkingen hier door komen is onwaarschijnlijk. Misschien wilden de boeren de ramp gebruiken als reden omdat er een bijgeloof bestaat dat misvormde dieren een voorbode zijn voor ongelukkige oogsten.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door