fbpx
Online rondleiding door Drents Museum

Barbizon van het Noorden, een betere naam voor Drenthe hadden wij niet kunnen bedenken. De titel van deze tentoonstelling in het Drents Museum, komt van het bekende Franse plaatsje Barbizon. In de 19e eeuw verkasten kunstenaars hier massaal heen om de landschappen te schilderen. Dit mondde zelfs uit in de heuse Barbizon-schilderstijl. Maar, wist jij, dat iets soortgelijks ook in Drenthe gebeurde?

Tussen 1850 en 1950 was Drenthe een populaire plek voor schilders. Het Drents Museum in Assen, dat zich kenmerkt door de vele internationale tentoonstellingen, verschuift de focus daarom met deze tentoonstelling naar de eigen omgeving. Jip neemt ons mee naar ‘Barbizon van het Noorden, de ontdekking van het Drentse landschap 1850 – 1950’, een indrukwekkende tentoonstelling!   

Het Drents Museum en de huidige tentoonstelling zijn weer te bezoeken. Neem vooral een kijkje want deze spectaculaire landschappen wil je absoluut niet gemist hebben!

Highlight uit de rondleiding:
De Drentse Madonna

De Drentse Madonna

Drents Museum

Een topstuk, waar het Drents museum (terecht) heel trots op is. Het werk van Jozef Israëls – die een boerin en haar kind neerzette als Drentse Madonna – was lange tijd zoek. Gelukkig voor het Drents Museum werd het stuk in 2017 teruggevonden en direct aangekocht. Hoera!

Grappig bonusfeitje: in het schilderij zit een referentie naar het wapen van Assen, waar het Drents museum zich bevindt. Op het wapen zijn ook een moeder en kind te zien, alleen zit het kind op het andere been. Geen bewuste referentie, maar wel een mooie toevalligheid.

Geromantiseerd Hunebed

Geromantiseerd Hunebed

Drents Museum

De schilderstijl van Barbizon liet zich kenmerken door steeds realistischere landschappen. Schilder Willem Roelofs wilde daar niet helemaal in meegaan. Liever maakte hij gebruik van een mix. In dit schilderij passen het onstuimige weer, de motregen en schapen bij de werkelijke weergave van de Drentse natuur. Maar het hunebed in kwestie, is op het schilderij wel érg groot. In het echt, kan Jip je vertellen, is het hunebed een stuk kleiner!

Moderne schapen

Moderne schapen

Drents Museum

Dit werk van Simon Moulijn valt behoorlijk op tussen de andere werken. Ook deze schilder was onderdeel van de Barbizon-stroming, maar pakte het net wat anders aan. Moulijn vertrok vanuit Drenthe naar Den Haag maar kwam als de wiedeweerga terug. Hij miste Drenthe en vond het tijd om zich te verzetten tegen andere tijdsgenoten. En dat deed hij op fascinerende wijze! Abstract en met dikke lijnen waarmee hij de contouren schetst. Deze man was fan van de grafische kunst en dat zie je goed terug! 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door