fbpx
Online rondleiding door Escher in Het Paleis

Wat is het toch jammer, dat we gebonden zijn aan zwaartekracht, dat de muren recht zijn en we niet ondersteboven de trap af kunnen lopen. Kunstenaar Escher vond het maar een saaie bedoeling, en wij ook! Gelukkig is daar Escher in Het Paleis, waar het werk van deze kunstenaar – die op meesterlijke wijze met je perspectief speelt – tentoon wordt gesteld.

Jip duikt in de wondere, wiskundige wereld van Escher, waarin niets is wat het lijkt. Je kan zo uren verdwalen in een enkele tekening, want wat gebeurt er nou echt? Staat de trap nou binnen of buiten het gebouw? Vragen die alleskenner Jip (gelukkig) kan beantwoorden. 

Escher in Het Paleis is weer open. Gelukkig maar! De werken van Escher houden je namelijk gemakkelijk de hele dag zoet.  

Highlight uit de rondleiding:
Geen saai zelfportret

Geen saai zelfportret

Escher in Het Paleis

Een traditioneel, statisch zelfportret? Nee, dat is niets voor Escher. In dit zelfportret houdt hij een spiegelbol vast, waar we hemzelf gereflecteerd in zien. Er is iets bijzonders aan dit werk, Escher speelt namelijk een spelletje met je brein! (Ja, echt). De achtergrond, achter de spiegelbol, is donker. Maar wanneer we in de spiegelbol zelf kijken, zien we dat Escher in zijn atelier in Italië staat. Dit kan eigenlijk niet, en toch doet Escher het gewoon! 

Credits foto: M.C. Escher (1898-1972), Hand met spiegelende bol (Zelfportret in bolspiegel), 1935, litho © The M.C. Escher Company BV, Baarn

 

 

Landscapes of dreamscapes?

Landscapes of dreamscapes?

Escher in Het Paleis

Er is een veelgehoorde theorie over Escher. Voor de Tweede Wereldoorlog zou hij ‘landscapes’ schilderen. Na de oorlog werden dit ‘dreamscapes’, waarin hij het realisme losliet. Museum Escher is het hier niet mee eens, en gelukkig is daar een uitleg voor! Ook in zijn ‘dreamscapes’ zien we namelijk duidelijke referenties naar bestaande plekken. De trappen in zijn oude school in Arnhem (op de foto), zijn bijvoorbeeld een duidelijke inspiratiebron. Ook een plaatsje in Italië, waar zijn vrouw mee op de foto staat, is terug te zien in een van zijn ‘dreamscapes’. Hoe mooi is dat!

Credits foto: Centraal trappenhuis van HBS Arnhem, 2014. Foto: Studio Gerrit Schreurs

Een mega metamorfose

Een mega metamorfose

Escher in Het Paleis

Als er iemand goed was in metamorfoses weergeven, was het Escher wel. In dit kunstwerk, wat behoorlijk lang is, beeld de kunstenaar in het verloop van het werk een prachtige metamorfose uit. Er gebeurt van alles. Er zijn bijen, een schaakbord, een bergdorpje en nog veel meer. Het werk loopt zelfs van 2D over in 3D, en weer terug. Jip kijkt haar ogen uit!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door