fbpx
Online rondleiding door het Europees Parlement

Jip had nooit van haar leven gedacht dat ze híer naar binnen zou mogen. Waar Thuismuseum toch niet goed voor is… Jip neemt jullie namelijk mee het Europees Parlement in. In dit gebouw kom je niet alleen de meest bekende politici uit de Europese Unie tegen, ook kunst hangt hier rijkelijk rond. 

In het Europees Parlement hangen namelijk ruim 500 kunstwerken. Een verzameling die onder meer te danken is aan Simone Veil, de eerste president van het Europees Parlement. Zij maakte zich hard voor de kunst en het is dan ook dankzij haar dat Jip tijdens haar rondleiding meer dan genoeg te vertellen heeft over al het bijzondere wat er hangt en staat.

Highlights uit de rondleiding:
Flags of Europe staat voor uniformiteit

Flags of Europe staat voor uniformiteit

Europees Parlement

Wat een feestelijke bedoeling! Dit werk heet Flags of Europe en is gemaakt door de Griekse kunstenaar Pavlos Dionyssopoulos. De vlaggen van alle landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie zijn overgoten met dezelfde confetti. Deze laag laat eigenlijk de uniformiteit zien. Hoewel alle landen anders zijn, moeten we met zijn allen samenwerken.

 

 

Mickey Mouse als symbool voor het kapitalisme

Mickey Mouse als symbool voor het kapitalisme

Europees Parlement

Deze Mickey Mouse is mogelijk een stille verwijzing naar de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk Margaret Thatcher. Zij noemde het Europees Parlement ook wel het Mickey Mouse-parlement. Kunstenaar Kristaps Ģelzis werpt in zijn werk vaak een kritische blik op de Disneyficatie van Europa. Mickey Mouse representeert hier het kapitalistische systeem, die angstig door het bos wegvlucht. Een minder leuk werk dan je op het eerste oog zou denken…

Dit 3D-werk van vluchtende mensen komt van een foto

Dit 3D-werk van vluchtende mensen komt van een foto

Europees Parlement

De mensen in dit kunstwerk komen uit een foto die in 1961 werd gemaakt door persbureau Reuters. Deze mannen en vrouwen vluchtten van Oost-Berlijn naar West-Berlijn, omdat de Berlijnse muur werd dichtgemaakt. De 3D-figuren hebben een witte lijn gekregen op de plek waar de foto ophoudt. Waar de foto de vluchtende mensen als het ware afsnijdt, heeft dit 3D-werk ze heel gemaakt.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door