fbpx
Online rondleiding: de architectuur van Eye Filmmuseum

We kennen ‘t allemaal, maar ken je het gebouw ook echt?! Het Eye Filmmuseum is een iconisch gebouw, dat je vast wel eens gespot hebt vanaf centraal station (of toen we in betere tijden nog cruisten over ’t IJ). Jip gaat de uitdaging aan om jou een ding of vijf (of tien?) te leren over dit ‘sculpturale architectonische gebouw’. Want dat is het, wist je dat al? 

Wij blijven (Jip ook) ons verbazen op hoeveel verschillende manieren je naar dit gebouw kunt kijken. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Alles draait om perspectief, elk hoekje is weer anders, elke keer ben je weer verrast. En laat dat nu net de bedoeling zijn van de architect. 

Het Eye Filmmuseum en de huidige tentoonstelling ‘Chantal Akerman’ zijn weer te zien. Bekijk onze vlog, maar neem vooral zelf een kijkje en aanschouw dit iconische gebouw aan het IJ.

Een paar highlights:
De parel van Amsterdam?

De parel van Amsterdam?

Eye Filmmuseum

Wat een parel hé (of toch een oog)? Ja, dat zou je inderdaad kunnen zeggen over het Eye Filmmuseum! Het gebouw heeft een sculpturale architectuur, dit wil zeggen.. het beeldt niet direct iets uit. Hoewel de architect geen specifieke vorm probeerde na te bootsen, lijkt het volgens hem (als hij persé iets moet zeggen) nog het meeste op een oester die opengaat. Dit effect zie je vooral heel duidelijk ‘s nachts als het Eye verlicht is en ‘de parel’ naar buiten komt. 

Zo zo, is dat echte Art Deco?

Zo zo, is dat echte Art Deco?

Eye Filmmuseum

Welkom in zaal 4. Niet veel mensen kennen deze zaal en dat is eigenlijk ontzettend zonde! Het ontwerp is namelijk geïnspireerd op de eerste bioscoop van Amsterdam (r.i.p.). Deze bios had namelijk wanden vol met weelderige ‘Art Deco’ versieringen, een stijl die vooral heel populair was tussen 1920 en 1939. Misschien herken je het wel, bioscoop Tuschinski in Amsterdam hangt er ook nog vol mee. Het heeft wel wat hé? 

Hoeveel maten mozaïekjes tel jij?

Hoeveel maten mozaïekjes tel jij?

Eye Filmmuseum

Het zijn er in ieder geval een stuk minder dan wij dachten! Voor het gehele dak met z’n drukke patroon, zijn slechts twee (!) verschillende vormen plaat gebruikt. Oké vooruit… behalve bij de randjes (valsspelers). Maar alsnog! 

Ook leuk: het gebouw werkt net als een film, namelijk met verschillende perspectieven. Test maar eens: hoe je er ook naar kijkt, het ziet er telkens anders uit. Net als het dak.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door