fbpx
Online rondleiding door Foam

Ieder jaar is er de Foam Talent Call, een oproep aan jonge fotografen van over de hele wereld om hun werk in te zenden. Voor deze 13e editie kwamen er maar liefst 1619 portfolio’s binnen uit 69 verschillende landen. Foam maakte een selectie en die is hier te bewonderen: 19 kunstenaars, het Foam Talent van 2020! Deze editie laat zich kenmerken door identiteitskwesties aan de hand van portretten in de brede zin van het woord. Het portret wordt in deze tentoonstelling verscheurd, weer bij elkaar gebracht, heroverwogen, verstopt of juist met trots getoond. Hoe zien we onszelf en hoe zien we elkaar? 

Ben je benieuwd naar hoe dit jonge talent omgaat met deze vragen? Dan is een bezoek aan Foam zeker iets voor jou. Bekijk de website voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken FOAM gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.  

Highlights uit de rondleiding:
Wat is thuis?

Wat is thuis?

Foam

Op alle muren, de vloer en het plafond van zijn ouderlijk huis heeft Guanyu Xi in hun afwezigheid foto’s aangebracht. Temporarily Censored Home. Portretten van hem en andere homoseksuele mannen in hun thuissituatie maar ook foto’s uit familie albums, alles wat voor hem  te maken heeft met zijn identiteit. De ruimte is voor de duur van deze performance even helemaal van hem, zonder dat zijn geaardheid daarin gecensureerd wordt. Hij bouwt voor even zijn eigen universum voor hij zich weer terugtrekt in de kast, uit het zicht. 

 

Verdampt geluk

Verdampt geluk

Foam

In het oosten van Iran ligt, of lag, het Hamoun meer. Door enorme dammen stroomopwaarts in Afghanistan heerst er al 18 jaar grote droogte. Fotograaf Hashem Shakeri heeft deze droogte en alle bijkomende ellende weten vast te leggen. Door ieder frame met drie tot vier stops te overbelichten kon hij het probleem van het scherpe zonlicht  ondervangen maar is de diepte en het contrast, net als het water van Hamoun,  grotendeels uit de foto’s verdwenen. Het enige wat overblijft is een desolaat landschap met een bevolking die in een permanente staat van rouw lijkt te verkeren. 

...but who is he?

...but who is he?

Foam

Karla Hiraldo Voleau is geboren uit de relatie tussen een Franse vrouw en een Dominicaanse man, waarin haar vader uit beeld raakte. De verhalen van haar moeder over Dominicaanse mannen maakte haar zo nieuwsgierig dat ze uiteindelijk zelf afreisde naar de Dominicaanse Republiek. Ze speelde daar met de macho indentiteit van de mannen, fotografeerde ze en vergezelde de foto’s met de zoetgevooisde zinnetjes die de mannen haar toewierpen. De zoetsappige tekst zie je hier, maar voor de foto’s moet je vooral even de video checken..

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door