fbpx
Online rondleiding door Forteiland Pampus

Het IJmeer, Amsterdam, Almere en Marken. Alleen voor het spectaculaire uitzicht wil je het monumentale Forteiland Pampus al bezoeken. En dan is er ook nog de avontuurlijke geschiedenis van het eiland. Geloof ons, dat doet zeker niet onder doet voor het uitzicht! Roos en Hannah kunnen je er alles over vertellen.

Wist jij bijvoorbeeld dat Forteiland Pampus op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat? Het eiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie van 135 kilometer lang – met meer dan 40 forten – dat van 1880 tot 1920 werd aangelegd om onze hoofdstad te beschermen. In 1996 behaalde deze indrukwekkende linie de Werelderfgoedlijst. En terecht!

Wil jij het indrukwekkende uitzicht met eigen ogen bekijken? Dat kan! Tickets voor de veerdienst en het museum zijn te vinden op de website van Forteiland Pampus.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Forteiland Pampus gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
Wordt er gefloten? Gauw, naar de spreekbuizen toe

Wordt er gefloten? Gauw, naar de spreekbuizen toe

Forteiland Pampus

Een vijandelijk schip in noordelijke richting? Snel, draai de koepels en kanonnen de goede kant op! Zo moet het (min of meer) geklonken hebben in de commandoruimte in Forteiland Pampus. Had een bemanningslid belangrijke informatie om mee te delen, werd er eerst gefloten. Zo wist men aan de andere kant: we moeten naar de spreekbuizen toe. Eenmaal daar kon de bemanning de uiterst belangrijke informatie met elkaar uitwisselen. Klinkt spannend, hè?

Zakken buskruit, projectielen en kanonnen

Zakken buskruit, projectielen en kanonnen

Forteiland Pampus

Hier gebeurde het allemaal: de geschuttoren. Je zou het misschien niet denken, maar vroeger stonden hier de soldaten klaar om zakken buskruit en projectielen naar boven te hijsen en kanonnen af te vuren. Dat moeten behoorlijke klappen zijn geweest… Nog steeds worden er bij Almere Poort oude granaten en projectielen gevonden. Toeval is dat natuurlijk niet. Almere Poort ligt op 8 kilometer afstand van Forteiland Pampus, en laat dat nou precies het schutbereik van de kanonnen zijn.

Roos doet het even voor op het 'privaat'

Roos doet het even voor op het 'privaat'

Forteiland Pampus

Forteiland Pampus kon maar liefst 216 soldaten huisvesten. En die soldaten, moesten natuurlijk ergens hun behoefte doen… Gelukkig waren er privaten, die Roos wel even voor je wil uittesten. Fijn om te weten: vroeger hadden de soldaten wel íets meer privacy dan Roos nu. Aan de voorkant en zijkanten zaten schotten van hout. Tijdens het toiletteren kijk je elkaar toch liever niet aan… 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door