fbpx
Online rondleiding door FOTODOK

Lieke loopt vandaag over de krakende vloeren van het Sint Ursulaklooster in hartje Utrecht. Dit gebouw kent een rijke geschiedenis, genoeg reden voor FOTODOK en Casco Art Institute: Working for the Commons om de handen ineens te slaan. Samen presenteren ze de tentoonstelling: This Creaking Floor and All the Ceilings Below

De tentoonstelling is gemaakt door Utrechter Bart Lunenburg, die de installatie speciaal gemaakt heeft voor deze locatie. Lunenburg maakt op alle mogelijke manieren gebruik van het voormalig klooster, dat ook een school voor kinderen met leerproblemen was. Ook zijn er verhalen te vinden van andere kunstenaars zoals: Deborah Sielert, Andreas Müller, Christian Nyampeta, en Siobhan Wall. Fotografie, installaties en bewegend beeld; ruimtes worden optimaal benut en vertellen zo op prachtige wijze over de gelaagde geschiedenis van het pand.

De tentoonstelling van FOTODOK en Casco Art Institute: Working for the Commons is weer geopend, wat leuk! Bezoek de tentoonstelling of boek een rondleiding via de website en ontdek zelf de krakende vloeren van dit prachtige klooster. 

Highlights uit de rondleiding:
Deze optische illusie vertelt veel over vroeger

Deze optische illusie vertelt veel over vroeger

FOTODOK en Casco Art Institute

Lieke is fan van deze optische illusie, en wij ook! Want wat gebeurt hier nou eigenlijk? Deze doeken laten zien hoe het klooster er vroeger uitzag. De kamerdeuren werden destijds in het verlengde geplaatst, waardoor de kinderen in het klooster het gevoel hadden constant bekeken en gecontroleerd te worden. Tja, dan ga je je vanzelf braaf gedragen…

Het belang van ramen

Het belang van ramen

FOTODOK en Casco Art Institute

In de donkerte wordt het belang van ramen pas goed duidelijk. In dit werk focust kunstenaar Bart Lunenburg zich op de ramen die eind 19e eeuw in het klooster geplaatst werden. Destijds werd er namelijk met dezelfde vraag als nu geworsteld: hoe zorg je dat je epidemieën zo goed mogelijk indamt? Eén van de antwoorden: frisse lucht en zonlicht. En daar kunnen mooie, grote ramen wel bij helpen! 

216 schoolbankjes, voor 216 kinderen

216 schoolbankjes, voor 216 kinderen

FOTODOK en Casco Art Institute

Toen het Sint Ursulaklooster nog een school was, telde het gebouw precies 216 schoolbankjes. Dat is veel, hè! Per klaslokaal stonden er 48 bankjes, wat betekent dat er 48 kinderen in één klas zaten. Al die op elkaar gepropte, identieke bankjes, roept bij Lieke de vraag op: was er in die tijd wel ruimte voor eigenheid en individualiteit? Goede vraag!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door