fbpx
Online rondleiding door het Frans Hals Museum

Jennifer is in het Frans Hals Museum in Haarlem! Twee locaties, twee thema’s. Locatie Hof met de vaste collectie, hier zijn voor het eerst in 30 jaar alle schuttersstukken van Frans Hals samen te bewonderen. Hij is er wereldberoemd mee geworden, en terecht!

Maar wie schittert er op deze werken in afwezigheid? Er is geen vrouw te zien… In locatie Hal wordt daar eens kritisch naar gekeken. Wat is de rol van vrouwen in de kunst? Onderbelicht? Aandacht voor vrouwen (van kleur) in de expositie ‘Who is she?’, want in veel gevallen weten we niet eens wie de vrouwen op de kunstwerken zijn…

Ben je benieuwd naar beide exposities? Ga dan naar het Frans Hals Museum! een ticket is geldig voor beide locaties, bekijk de website voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken het Frans Hals Museum gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.  

 

Highlights uit de rondleiding:
Alleen maar Frans Hals?

Alleen maar Frans Hals?

Frans Hals Museum

Als je denkt dat het Frans Hals Museum alleen maar werken van de naamgever heeft, dan heb je het mis! Een meer dan uitgebreide collectie van oude meesters, denk aan het broertje van Frans, Dirk, maar ook nieuwere werken van bijvoorbeeld Else Berg. In locatie Hal zie je voornamelijk tijdelijke exposities, zoals ‘Who is she?’ waar gekeken wordt naar de rol van vrouwen in de kunst en de geschiedenis.

 

 

Van twee kanten

Van twee kanten

Frans Hals Museum

Op het linker schilderij is de eerder genoemde Else Berg afgebeeld door schilder Leo Gestel, een prachtig kleurrijk schilderij dat zijn tijd ver vooruit was. Het is geschilderd in 1913! Maar aan de rechterkant zie je een zelfportret van Else berg. Een wat strenge blik, donkere uitstraling, het contrast had niet groter kunnen zijn. Wat is de werkelijkheid?

 

 

It was a man's world...

It was a man's world...

Frans Hals Museum

En neem dan dit schilderij van Hals, ‘Officieren en onderofficieren van de St. Jorisschutterij’. Net als op zijn andere schuttersstukken zijn er geen vrouwen op afgebeeld. Maar dat heeft op zijn faam geen invloed gehad, de schilder is er wereldberoemd mee geworden. En het leuke is, hier staat hij zelf ook op! De tweede van linksboven, te herkennen aan de afwezige attributen en zonder sjerp, een ‘gewone’ burger…

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door