fbpx
Online rondleiding door het Fries Museum

Het prachtige Fries Museum werd in 2013 gerealiseerd dankzij Abe Bonnema. De architect liet 18 miljoen euro na, waardoor dit pareltje gebouwd kon worden. Maar niet alleen de buitenkant is mooi, ook aan de binnenkant van het museum valt veel te bewonderen.

De vaste collectie van het museum vertelt de verhalen van Friesland, en dat zijn er hoop. Het museum heeft allerlei kunstwerken – oude en hedendaagse – verzameld, maar ook archeologische objecten. Een diverse collectie dus, wat niet gek is. De provincie kent namelijk een lang lijst aan bijzondere kunstenaars en figuren, waarvan gelukkig een hoop in het Fries Museum te aanschouwen zijn.

Meer weten over de culturele geschiedenis van Friesland? Wij raden een bezoekje aan het Fries Museum zeker aan. Check de website voor de actuele openingstijden.

Highlights uit de rondleiding:
Het veelbewogen leven van Mata Hari

Het veelbewogen leven van Mata Hari

Fries Museum

Men associeert de exotische danseres Mata Hari maar al te graag met Frankrijk. Dat is ook waar ze haar faam verwierf, maar geboren en getogen is ze gewoon in ons eigen Fryslân. Er is dan ook geen betere plek te bedenken voor dit danskostuum om tentoon gesteld te worden.

Hari kende een veelbewogen leven en stierf helaas een tragische dood. Haar openlijke affaires met officieren maakte haar een verdacht persoon. Op verdenking van spionage werd ze tijdens de eerste wereldoorlog geëxecuteerd door een vuurpeloton.

De beroemdste Fries ter wereld

De beroemdste Fries ter wereld

Fries Museum

Deze Friese schilder is misschien wel de beroemdste Fries ter wereld! Alma Tadema was een van de meest succesvolle schilders uit de 19e eeuw en wie zijn werk van dichtbij bekijkt, snapt meteen waarom. In het Fries museum zijn 3 werken van de schilder te bewonderen, en dat is bijzonder! De meeste schilderijen van Tadema bevinden zich namelijk in privécollecties van kunstliefhebbers. Nóg een goede reden om naar Friesland te gaan!

De onderwaterwereld: beeldschoon en gruwelijk

De onderwaterwereld: beeldschoon en gruwelijk

Fries Museum

Voor deze tijdelijke tentoonstelling – samengesteld door Hanna Hanegaars – zijn internationale kunstenaars gevraagd te werken met het thema: onderwaterwereld. En die wereld is zowel beeldschoon als bijzonder gruwelijk. Zo gaat het ook over actuele kwesties, zoals de vluchtelingenproblematiek. Indrukwekkend!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door