fbpx
Online rondleiding door Groninger Museum

You either love it or hate it, lijkt het Credo van dit gebouw. Één ding is zeker: Jip, die houdt ervan! Het kleurrijke Groninger Museum is ontworpen door de Italiaanse Alessandro Mendini – een architect die zich overduidelijk niet hield aan één bouwstijl. Nog voor dat je dit eclectische gebouw binnenstapt kijk je je ogen uit, en dan ben je nog niet eens binnen geweest! 😉

De binnenkant staat en hangt vol met creatieve decoraties in de meest felle, uiteenlopende tinten. Het functionalisme, vond Mendini, is maar saai. Waarom zou je gebouwen ontwerpen die allemaal op elkaar lijken? Mee eens!

Het Groninger Museum is weer open voor bezoek! Bekijk de website om te zien hoe en wanneer je het iconische gebouw vol decoraties kan bewonderen.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Groninger Museum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
Wanneer de bezoekers verliefd worden op een werk

Wanneer de bezoekers verliefd worden op een werk

Groninger Museum

Wat doe je wanneer de bezoekers van je museum verliefd worden op een kunstwerk uit een tijdelijke tentoonstelling? Juist, dan koop je het werk aan! Dit betoverende kunstwerk van de Amerikaanse Dave Chihuly won de harten van bezoekers, en die van ons! Deze glazen bloemen hangen op een 12 meter hoge muur en zijn een lust voor het oog. Het blazen van deze bloemen is een erg speciaal en moeilijk proces, wat het des te meer waard maakt het werk van dichtbij te zien!

Groningen in een koffer

Groningen in een koffer

Groninger Museum

Ik ga op vakantie en neem mee… een stad! Dit bijzondere kunstwerk, gemaakt door de Chinese Yin Xiuzhen, ontstond toen zij op reis was. Want wat gebeurt er als je op vakantie bent? Je leefwereld bevindt zich in een koffer. Met dat idee in haar hoofd begon ze een serie kunstwerken te maken. Xiuzhen gebruikte kleding van bewoners uit de stad om een kleine versie van de stad na te maken in een koffer. In deze serie kon het prachtige Groningen natuurlijk niet missen! Fun fact: de Martinitoren is gemaakt van de kleding van de museummedewerkers.

 

De Groninger kunstgroep

De Groninger kunstgroep

Groninger Museum

Het Groninger boerenleven, geschilderd door Johan Dijkstra. Dit werk behoort tot een van de topstukken van het Groninger Museum. Dijkstra, die zich liet inspireren door Van Gogh (wat we natuurlijk goed terugzien), behoorde tot de kunstenaarsgroep De Ploeg. Deze groep was verbonden aan Groningen en schilderde kleurrijke werken, onder meer van het prachtige Groningse landschap.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door