fbpx
Online rondleiding door Hash Marihuana & Hemp Museum 

In de geschiedenis heeft deze drug bekend gestaan als de groene duivel, werd het gelinkt aan jazz en kreeg het een discriminerend randje. Nu wordt hennep ook gebruikt voor hele andere zaken zoals een duurzame vervanging voor plastic en blijkt het helemaal geen slecht kruid.

Jermaine neemt je mee in de wonderlijke wereld van wiet in het Hash Museum in Amsterdam. Als jonge jongen is hij natuurlijk ook wel eens in aanraking gekomen met het groene kruid, maar in dit museum leer je veel meer over wiet dan alleen de bekende werking. Zo maakt Jermaine kennis met wat wiet nou allemaal is, waar het vandaan komt, de wereldwijde rituelen en de toepassingen van hennep. Wij zijn vooral ook erg benieuwd naar een Hempuccino(?!) Are you ready to get high?

Highlights uit de rondleiding:
Hysterische antimarihuanapropaganda

Hysterische antimarihuanapropaganda

Hash Marihuana & Hemp Museum

Cannabis werd in Amerika verboden in 1938 en om dat voor elkaar te krijgen zonder protest van de bevolking, moest de plant in een slecht daglicht worden gesteld. Hier zie je een selectie filmposters en romans die mensen met antimarihuanapropaganda moesten overtuigen van de gevaren van cannabis. De posters zijn opgemaakt in felle kleuren en met pakkende (en behoorlijk grappige) slogans die de boodschap moesten overdragen. De boodschap was helder: het ‘kruid van de duivel’ verandert mensen in gewelddadige en seksueel ongeremde monsters. “Marihuana is de kortste weg naar het gekkenhuis.” Een opvallend (en niet fraai) aspect was dat de retoriek rondom het verbod op cannabis uitermate racistisch was (aanvankelijk sterk gericht op donkere jazzmusici die wiet rookten en een gevaar zouden vormen voor witte vrouwen).

Een populair medicijn tegen allerlei kwaaltjes

Een populair medicijn tegen allerlei kwaaltjes

Hash Marihuana & Hemp Museum

In het historische aanbod van apotheken nam medicinale cannabis een prominente plek in. In 1839 had de geniale Ierse wetenschapper Dr. William Brooke O’Shaughnessy het eeuwenoude medicinale gebruik van cannabis en hasj in India geïntroduceerd in de westerse wereld. Als gevolg van zijn publicaties begon men cannabisextract toe te voegen aan tincturen (op alcohol gebaseerde vloeistoffen). Dit werd gecombineerd met andere opiaten en kruidenextracten – soms zelfs met cocaïne. Artsen schreven de recepten voor aan jong en oud voor de meest uiteenlopende aandoeningen: een paar druppels vermengd met warm water was een goede remedie tegen kraampijn, hysterie of menstruatieklachten. In het midden van de negentiende eeuw had vrijwel elke plaatselijke apotheek zijn eigen tinctuur, maar tegen het einde van de eeuw werd deze rol overgenomen door farmaceutische bedrijven. Na opiaten was cannabis het meest gebruikte ingrediënt in de medicijnen die verkrijgbaar waren in Europese en Amerikaanse apotheken. Het museum heeft de grootste collectie cannabis medicijnflesjes ter wereld uit die periode.

Hennep is goed voor werkelijk van alles

Hennep is goed voor werkelijk van alles

Hash Marihuana & Hemp Museum

De Be.e is ‘s werelds eerste elektrische scooter met een frame gemaakt van natuurlijke vezels: 90% hennep en 10% vlas, gebonden en versterkt met organische hars. Het is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Van.Eko. De scooter wordt gemaakt met de zelfde technieken als formule 1 auto’s: de hennepvezels worden in het frame geperst en zo gevormd. Zou Max Verstappen ook binnenkort wegscheuren in een auto gemaakt van hennep? De scooter kan kleine botsingen overleven met alleen krassen en slijtage, in plaats van te buigen of te breken, zoals een metalen frame onder vergelijkbare spanningen zou doen. Het is goed om je te beseffen dat ook dit een oplossing is voor de milieu crisis waar we in zitten. Hennep biedt een schoon, ecologisch, duurzaam en hernieuwbaar alternatief voor vervuilende kunststoffen en plastic. Maar het verbetert dus ook de kwaliteit en prestaties van de producten die het bevatten.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door