fbpx
Online rondleiding door het Fries Museum

“Fantastisch”, “Ik kijk mijn ogen uit” en “Wat een vakmanschap”. Dit is zomaar een greep uit de vele lovende woorden die Jip uitroept tijdens haar bezoek aan het Fries Museum. Geheel in stijl – met haar geborduurde vest aan – bezoekt ze daar de tentoonstelling Haute Bordure.

Wat ontdekt ze daar? Nou, dat ‘haute bordure’, is dus best duur! Het is natuurlijk niet voor niets dat ons koningshuis groot fan is. Van koningin Wilhelmina tot koningin Máxima; Jip gaat alle pareltjes van Nederlandse makers én dragers langs en dat levert bijzondere ontdekkingen op.

Meer weten over de kunst van het borduren? Wij raden een bezoekje aan het Fries Museum zeker aan. Check wel even de website om te zien of het museum open is.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Fries Museum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

 

Highlights uit de rondleiding:
Een ode aan het borduren door Viktor & Rolf

Een ode aan het borduren door Viktor & Rolf

Fries Museum

Dit is nou wat wij een goede binnenkomer noemen. Deze prachtige jurk van designerduo Viktor & Rolf zie je direct als je de tentoonstelling Haute Bordure binnenloopt. Met dit werk brengen zij een ode aan het borduren. Zo zie je aan de bovenkant van de jurk nog het rondje dat je tijdens het borduren om de stof heen doet, zodat de stof strak blijft staan tijdens priegelwerk.

Borduursels dragen iets voor vrouwen? Zeker niet

Borduursels dragen iets voor vrouwen? Zeker niet

Fries Museum

Het dragen van borduursels typisch iets voor vrouwen? Dat idee bestaat nogal eens, maar niets is minder waar. Hier zie je drie kledingstukken die door mannen werden gedragen. Deze vestjes werden afhankelijk van jouw stijl en voorkeur geborduurd in Frankrijk en daarna in Nederland op maat gemaakt. Wat een luxe!

Koningin Máxima weet wel wat ze moet met een geborduurde jurk

Koningin Máxima weet wel wat ze moet met een geborduurde jurk

Fries Museum

De ‘Queen’ van de borduursels is natuurlijk onze eigen Queen! Deze jurk droeg ze op het staatsportret in 2018, gemaakt door Erwin Olaf. Maar ze droeg deze creatie ook al eerder, in 2015. Jip is er in ieder geval fan van, vooral omdat de jurk door de koningin dus meermaals uit de kast wordt getrokken. Want hoe zonde zou het zijn, als je zo’n dure jurk maar één keer zou dragen?

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door