fbpx
Online rondleiding door Hermitage: Romanovs in de ban van de ridders

Wie is er nog meer toe aan een beetje romantiek? Tsaren, ridders, jonkvrouwen en hoofse liefde, in deze bijzondere tentoonstelling in de Hermitage beleef je de middeleeuwen door de ogen van de Russische tsaren. De titel zegt het al: deze tsaren waren volledig in de ban van de middeleeuwen. Een fascinatie die Jip na haar bezoek aan deze tentoonstelling wel begrijpt.

Want zeg nou eerlijk, harnassen waren de haute couture van die tijd en de ridders natuurlijk de topmodellen. De prachtige metalen pantsers die je in deze collectie tegenkomt zijn bijna kunstwerken op zich.

De Hermitage en de ruim 250 objecten die Romanovs in de ban van de ridders sieren zijn (gelukkig) weer te bezoeken. Duik in de romantische wereld van de tsaren en ridders. Geloof ons, je komt er niet bedrogen uit. Check de website voor tickets.

Highlights uit de rondleiding:
Jip begrijpt de tsaren en hun fascinatie voor ridders wel

Jip begrijpt de tsaren en hun fascinatie voor ridders wel

Hermitage

Je ziet het: Jip wordt er helemaal blij van. Door haar bezoek aan de Hermitage heeft ze net als de Russische tsaren een fascinatie ontwikkeld voor ridders. Een grote kunstcollectie aankopen zoals Alexander de derde, zit er voor Jip helaas niet in. Maar zoals Nicolaas de eerste ontelbare feestjes geven waar iedereen als ridder verkleed is, nou dat ziet ze wel zitten. Eerst wachten op betere tijden natuurlijk…

In deze reliek zitten botsplinters van een heilige...

In deze reliek zitten botsplinters van een heilige...

Hermitage

Dit object ziet er net zo bijzonder uit als het verhaal erachter. Dit is namelijk een reliek van de heilige Sint-Thekla. Het verhaal gaat dat in de buste botsplinters van Sint-Thekla zitten, maar dat weet niemand zeker. Het reliek is namelijk nooit opengemaakt. Een mooi feitje is dat de buste ooit via een omweg in Nederland is gekomen, namelijk doordat het werd aangekocht door het Rijksmuseum. De sokkel waar het reliek op staat, bleef in de originele kunstcollectie van de Hermitage St.-Petersburg. Deze tentoonstelling betekent dus de hereniging van het reliek en de sokkel. Zouden ze elkaar gemist hebben?

Romantiek, seks en liefde in de tuin der lusten

Romantiek, seks en liefde in de tuin der lusten

Hermitage

De tuin der lusten. De titel van dit schilderij van Jheronimus Bosch klinkt net zo spannend als het eruit ziet. Dit werk barst van de romantiek, seks en liefde. En natuurlijk wordt er gretig van de verboden vrucht geplukt. Als je voor dit werk staat verdwaal je al gauw in de vele bijzondere taferelen, maar gelukkig helpt een schema je door het schilderij heen. Zo ontdek je meteen wat die bloem in de anus van een man doet!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door