fbpx
Online rondleiding door Het Nieuwe Instituut

Jelle bezoekt vandaag een kuuroord! Mocht je denken dat we tegenwoordig beautyvloggers zijn geworden.. think again! In het Nieuwe Instituut in Rotterdam leren we alles over lithium. Dit metaal ken je misschien wel van onze batterijen, zoals die in je telefoon. Maar wist je ook dat dit in de jaren 80 al gedronken werd voor een fysieke en mentale gezondheid? Een bezoek aan dit museum voelt als een warm bad, vol relevante kennis dan wel.

Je kunt zelf ook baden in de spa van Het Nieuwe Instituut! Dompel je onder in de wereld van lithium. Tickets reserveer je via de website van het museum.

 

Highlights uit de rondleiding:
Even helemaal bijkomen in de spa

Even helemaal bijkomen in de spa

Het Nieuwe Instituut

Lopend door de expositie wordt de indruk gewekt dat je je in een heus kuuroord bevindt. Zo wordt je uitgenodigd om de verschillende stadia van uitputting en herstel te ervaren waaraan lichamen tegenwoordig blootgesteld worden. Wat dat met lithium te maken heeft?

Al vanaf het moment dat dit metaal in 1817 ontdekt werd, fungeert het als een cruciale energiebron. Zo wordt het veel gebruikt in de accu’s van alledaagse consumptie apparaten. Maar tegelijkertijd put het ecosystemen ook uit.. 

7-up, nu met extra lithium!

7-up, nu met extra lithium!

Het Nieuwe Instituut

Aan het drankje 7-up werd vroeger extra lithium toegevoegd. Dan kun je best even aan je hoofd krabben, want waarom dan? De materie lithium heeft namelijk ook een revitaliserende werking. Zo wordt het bijvoorbeeld in capsules gebruikt door mensen met een bipolaire stoornis. Maar het zit ook in mindere mate in ons kraanwater, namelijk 0,01 mg/L, dus zo gek is dat helemaal niet! Als je nu denkt, ik kan ook wel een opkikkertje gebruiken, goed nieuws. In de expositie verkopen ze een speciaal lithium drankje! 

Ontploffing na ontploffing

Ontploffing na ontploffing

Het Nieuwe Instituut

Lithium wordt gebruikt voor batterijen. Dat is best opmerkelijk, want wat Lithium ook heel interessant maakt is dat het een hele instabiele stof is. Dit maakt dat het nog wel eens wil voorkomen dat accu’s ontploffen. Daar zijn genoeg (home) video’s van, deze zijn ook te zien in de tentoonstelling (vet)! Maar dit laat ook gelijk de negatieve kant zien van de materie. Daarnaast wordt er met het grote aantal accu’s dat er wordt geproduceerd ook een groot tekort voorspeld. Zo komt veel lithium uit Zuid Amerika, bijvoorbeeld uit de Atacama-woestijn, wat helaas gepaard gaat met veel verwoesting. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door