fbpx
Online rondleiding door Het Noordbrabants Museum

Lieke is terug, terug in Het Noordbrabants Museum! Daar is ze voor de tentoonstelling ‘Poëzie van de Peel’. Verdrietig genoeg zal deze tentoonstelling, door de lockdown, niet meer in deze opstelling te zien zijn voor het publiek. Daarom nemen wij je mee én laten je zo veel mogelijk zien van deze prachtige expo!

Poëzie van de Peel laat het werk te zien van drie Brabantse kunstenaars: Martien Coppens, Gerrit van Bakel en Johan Claassen. Alle drie zijn ze opgegroeid in de Peel, een hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg, waar vroeger turf werd gewonnen. Ondanks de grote verschillen in discipline, hanteert het drietal dezelfde thema’s: de boerengemeenschap, cyclus van seizoenen, leven met de elementen en verbondenheid met de natuur.

Het Noordbrabants Museum is op dit helaas gesloten. Steun het museum zodra het kan met een bezoek of doneer via de doneerknop.

Highlights uit de rondleiding:
Zulke mooie rimpels heeft Lieke nog nooit gezien

Zulke mooie rimpels heeft Lieke nog nooit gezien

Het Noordbrabants Museum

Lieke is helemaal onder de indruk van de rimpels van deze mensen. ‘Heel mooi’, aldus onze verwonderde cultuurvlogger. Deze prachtige foto’s komen van de magische handen van Martien Coppens. De fotograaf maakte het liefst kiekjes van boerenlui. Hij vond dat ze intuïtieve levenswijsheden uitstraalden. Het is geen verrassing dat Coppens zijn inspiratie haalde uit Vincent van Gogh, die ook graag werkende boeren portretteerde.

Spullen bij elkaar zoeken en daar kunst van maken

Spullen bij elkaar zoeken en daar kunst van maken

Het Noordbrabants Museum

Dit werk van Johan Claassen is immens groot. Hij maakte het door allerlei verschillende materialen, zoals textiel, as, zand en verf, bij elkaar te rapen. Van de objecten die hij in en rondom de Peel vond, maakte hij de mooiste dingen. Wat bijzonder is, is dat Claassen als enige van de drie kunstenaars die in de Poëzie van de Peel worden uitgelicht, de tentoonstelling nog met eigen ogen heeft gezien. De andere twee leven helaas niet meer.

De toekomst? Nee, dit komt uit het verleden

De toekomst? Nee, dit komt uit het verleden

Het Noordbrabants Museum

Dit werk van Gerrit van Bakel ziet er misschien wat spacy uit, alsof het uit de toekomst komt, maar er komt geen batterij aan te pas. Dit is een automobiel die werkt op warmte en kou. De meeste materialen krimpen namelijk als het koud is en zetten uit bij warmte. Precies dat fenomeen zet dit apparaat in beweging. Zoals je ziet maakt dit werk de beweging van een cirkel. Dat doet ‘ie niet binnen vijf minuten, niet binnen een uur en zelfs niet binnen een dag. Dit automobiel doet er maar liefst drie maanden over. Wauw!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door