fbpx
Online rondleiding door Het Noordbrabants Museum

In Het Noordbrabants Museum vind je op dit moment heel veel konijntjes. Niet omdat het bijna pasen is, maar vanwege de tentoonstelling ‘Between Truth and Illusion’ met werken van de Chinese kunstenaar Shao Fan. Lieke neemt je mee langs de hedendaagse kunstwerken die voor een groot deel dieren (lees: konijnen) portretteren. En dat, dat is geen toeval..

Het Noordbrabants Museum is op dit moment weer open. Je mag weer genieten van de rustgevende werken van Shao Fan.

Highlights uit de rondleiding:
Één van zijn meest bekende werken

Één van zijn meest bekende werken

Het Noordbrabants Museum

Misschien herken je dit beeld wel, maar misschien ook niet dat is ook oké. Het is een van de meest bekende werken van Shao Fan. De kunstenaar maakt vooral dingen die hij ziet en het toeval wil dat hij thuis in zijn binnenplaats (op aanraden van een vriend) heel veel konijnen heeft lopen. Shoa Fan vindt dat mens en dier gelijkwaardig mogen zijn. Konijnen zijn heel klein en kwetsbaar, maar hij schildert ze in een menselijke houding en op ooghoogte.

Duizenden penseelstreken

Duizenden penseelstreken

Het Noordbrabants Museum

Hier zie je een close up van zijn werk. Als je heel goed kijkt (druk je neus maar op het scherm) kan je zien dat de schildering bestaat uit duizenden (of misschien wel miljoenen) penseelstreken. Hoewel Shao Fan gezien wordt als een moderne kunstenaar verliest hij zo ook niet de oude tradities uit het oog. Al die penseelstreken doen denken aan de oude kunst van het kalligraferen. Hierover zegt hij zelf: eigenlijk schrijf ik mijn kunstwerken. 

Wat zie jij hierin?

Wat zie jij hierin?

Het Noordbrabants Museum

Dit werk heet ‘Ming beard’ en heeft meerdere verwijzingen in zich. Bijvoorbeeld naar het meubilair uit de Ming dynastie waardoor Shoa Fan gefascineerd is. Maar het lijkt ook wel heel erg op een haar uit een vacht.. van een konijn bijvoorbeeld? Welke betekenis je eraan geeft daarin ben je natuurlijk helemaal vrij. Maar het staat als een paal boven water dat het werk veel rust en natuurlijke vormen uitstraalt, als wij het zouden mogen zeggen. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door