fbpx
Online rondleiding door Hindeloopen

In het noorden van Friesland ligt het plaatsje Hindeloopen, en daar is een heleboel te beleven, weet Jip! Van een kleurrijke schilderstijl tot traditionele klederdracht; Jip bezoekt Museum Hindeloopen en atelier Roosje Hindeloopen en ontdekt wat Hindeloopen nou zo’n bijzonder plaatsje maakt.

Zo heeft de scheepvaart een belangrijke rol gespeeld in Hindeloopen. De stad mocht dan wel niet groot genoeg zijn voor de boten om aan te meren – het laden en lossen gebeurde in Amsterdam –, het weerhield de mensen er niet van handel te drijven in de Noordzee. Het pittoreske plaatsje rekende onder meer Denemarken, Noorwegen en Portugal tot haar klanten… netjes!

Museum Hindeloopen is weer te bezoeken en ook de deuren van het atelier Roosje Hindeloopen staan open voor bewonderaars (maar klop wel eerst even aan, natuurlijk). Bezoek de websites voor meer informatie!

Highlights uit de rondleiding:
Jannie haar hart is niet vrij

Jannie haar hart is niet vrij

Museum Hindeloopen en atelier Roosje Hindeloopen

Jannie is een getrouwde vrouw, en dat weten wij niet door de ring om haar vinger. Waar we dat dan wel aan zien? Haar klederdracht! Jannie draagt traditionele klederdracht uit Hindeloopen, waardoor je meteen kan zien dat ze bezet is. Haar omslagdoek zit namelijk over haar linkerborstkas, oftewel: over haar hart. Dat betekent dat haar hart niet vrij is, maar bezet. Zit de omslagdoek bij een vrouw over de andere zijde, dan mag je gerust flirten!

 

De Hindelooper schilderkunst

De Hindelooper schilderkunst

Museum Hindeloopen en atelier Roosje Hindeloopen

Prachtige houten panelen, beschilderd met bloemen, dieren en planten. Dit is nou echt de Hindelooper schilderkunst. De stijl kwam op voor het eerst op in de 18e eeuw. Een tijd waarin Hindeloopen heel welvarend was, onder meer dankzij de succesvolle houthandel. Zo kregen inwoners de kans alles te beschilderen, wat prachtige voorwerpen opleverde.

 

Vijf generaties traditioneel erfgoed

Vijf generaties traditioneel erfgoed

Museum Hindeloopen en atelier Roosje Hindeloopen

Ontmoet Titus, een van de weinigen die een traditioneel Hindelooper schilderatelier heeft. Hij leerde de ambacht van zijn vader, en die leerde het weer van zíjn vader, en, naja, enzovoort! Vijf generaties lang wordt de techniek al overgegeven van vader op zoon, hoe bijzonder is dat? Titus schildert alles met de hand, om zo het traditionele erfgoed te bewaren. Dat is tijdrovend precisiewerk natuurlijk, maar wel precies wat de Hindelooper schilderkunst zo mooi maakt!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door