fbpx
Online rondleiding door Huis Barnaart

Jip bezoekt een van de chiqueste panden van Haarlem, Huis Barnaart. Hier toch maar even een onderzettertje op tafel… Dit is een van de huizen die Vereniging Hendrick de Keyser in het kader van Museumhuizen openstelt. Alsof je eventjes in een tijdmachine stapt naar het leven van de aller rijksten van twee eeuwen geleden. Rond 1806 werd het huis bezocht door een barones die zo onder de indruk was van alle rijkdom dat ze deze uitvoerig beschreven heeft. Deze route nemen wij nu ook!

Huis Barnaart is deels ingericht in de Empire stijl en was daarin de eerste in Nederland. Deze van origine Franse keizerlijke stijl laat zich kenmerken door bombastische details en prachtige kleuren. Ook Napoleon bracht een bezoekje aan dit huis en naar verluid liet hij na dit bezoek zijn paleis op de dam in dezelfde stijl inrichten. 

Houd je van bombastische interieurs en overdaad? Dan is een bezoek aan Huis Barnaart zeker iets voor jou. Vanaf 10 juli 2021 ben je (voor het allereerst!) welkom, bekijk de website voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de VriendenLoterij bezoeken Huis Barnaart gratis met de VriendenLoterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
Dineren kan je leren

Dineren kan je leren

Huis Banaart

Tijdens het bezoek van onze barones werd er natuurlijk ook uitgebreid gedineerd. In deze prachtige zaal werden maar liefs 26 gangen gangen geserveerd volgens de Franse traditie. Dat betekent niet gang voor gang, maar de hele tafel in één keer opgedekt. Maar hoe zorgde je er dan voor dat je overal een graantje van mee kon pikken? Niet! Je at enkel van de borden die binnen je handbereik opgesteld werden. Dat betekende dus ook dat je status gemeten kon worden aan je plek aan de tafel. Waar zal Napoleon gezeten hebben..?

Hete bordjes

Hete bordjes

Huis Banaart

Om te voorkomen dat ál het eten te snel koud zou worden was de familie in het bezit van dit schitterende kastje. Niet zomaar een kastje, maar een heuse bordenwarmer. Onderin het kastje werden kolen gedaan met daar bovenop een rooster voor de borden. Voorverwarmde borden, twee eeuwen geleden. Kan je het je voorstellen? Het toonbeeld van chique, een pronkstuk in dit verder al zo prachtige paleis. 

Eten moet zakken

Eten moet zakken

Huis Banaart

Al dat eten moest natuurlijk ergens vandaan komen én bewaard blijven. Hiervoor dalen we af naar de kelders van het pand. Hier, onder de grond, waar de temperatuur koel en constant was werd het voedsel opgeslagen in grote houten kasten en rekken. Dat dit allemaal bewaard gebleven is, is heel bijzonder. Meestal werden dit soort constructies uit de panden gesloopt zodra ze niet meer nodig waren. Ook kan je hier goed zien hoe immens groot dit huis is, benieuwd hoe de kelder er uit zien? Bekijk de video!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door