fbpx
Online rondleiding door Nationaal Monument Kamp Vught

Roos en Hannah staan op een bijzondere en beladen plek: Nationaal Monument Kamp Vught. In het jaar dat Nederland 75 vrijheid viert, is het extra belangrijk om stil te staan bij deze plek, waar de geschiedenis zo’n grote rol heeft gespeeld.

Roos en Hannah nemen je mee langs ogenschijnlijk alledaagse objecten, die beeldende verhalen vertellen over wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde binnen de muren van Kamp Vught. Heel indrukwekkend!

Het Nationaal Monument Kamp Vught is weer te bezoeken. Een aanrader!

Highlight uit de rondleiding:
Knijpkatten van Philips

Knijpkatten van Philips

Nationaal Monument Kamp Vught

Deze knijpkat stamt uit de industriële werkplaats die Philips in de latere oorlogsjaren op dringend verzoek van de nazi’s opzette in Kamp Vught. Er valt natuurlijk veel te zeggen over het feit dat Philips een werkplaats opzette, toch wordt er vaak positief gekeken naar het bedrijf. Er werd door Philips namelijk alles aan gedaan om de omstandigheden zo goed mogelijk te maken. Het bedrijf stelde bepaalde voorwaarden op. Zo verzorgde Philips elke dag eten, konden de gevangenen post ontvangen en was er muziek tijdens het werken. 

Het kindergedenkteken

Het kindergedenkteken

Nationaal Monument Kamp Vught

Het kindergedenkteken van Kamp Vught gaat door merg en been. Het monument herdenkt de twee transporten van kinderen naar andere concentratiekampen, die in juni 1943 plaatsvonden. De kinderen – die tussen de 0 en 16 jaar oud waren – werden soms alleen, soms met een van hun ouders, broertjes of zusjes meegenomen. De namen van deze kinderen, zijn te lezen op het monument. Kippenvel!

Stilleven in Kamp Vught

Stilleven in Kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught

Dit prachtige stilleven is van Johan van Zweden, een kunstenaar die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kunstenaarsverzet zat. Van Zweden werd opgepakt en vastgezet in Kamp Vught. Wat bijzonder was, is dat het hem in het kamp lukte een atelier op te zetten. Dat deed hij in een leegstaande barak, waar hij stillevens, portretten van gevangenen en de kampcommandant schilderde. Toen er een nieuwe commandant kwam, moest hij het atelier afbreken. Later werd Van Zweden naar concentratiekamp Dachau getransporteerd, wat hij overleefde!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door