fbpx
Online rondleiding door Internationaal Klompenmuseum

 

Klompen, daar weten we als Nederlanders natuurlijk alles van, toch? Nou, dat dacht Jelle ook… totdat hij voor het eerst voet zette in het Internationaal Klompenmuseum te Drenthe, waar een (houten) wereld voor hem openging.

Wist jij bijvoorbeeld dat er in Nederland nog steeds 13 klompenmakers zijn? De klassieke, Amsterdamse klomp – die aan de sleutelhanger van menig toerist hangt – is natuurlijk het meest bekende voorbeeld, maar er zijn er nog zoveel meer. Zo heeft elke klompenmaker een eigen ‘handtekening’, wat de klomp weer nét iets anders maakt dan de klompen van andere makers. 

Wil jij de 13 klompen van de hedendaagse, Nederlandse klompenmakers bewonderen? Bezoek het Internationaal Klompenmuseum! Geloof ons, je hebt nog nooit zoveel nationale en internationale klompen bij elkaar gezien. Tip van de dag: ga in het weekend. Dan zijn er vrijwilligers aanwezig die je álles over de collectie kunnen vertellen, interessant!  

 

Highlights uit de rondleiding:
De klomp iets typisch Nederlands? Nee hoor

De klomp iets typisch Nederlands? Nee hoor

Internationaal Klompenmuseum

Wie denkt dat de klomp iets typisch Nederlands is, heeft het goed mis. Het museum draagt natuurlijk niet voor niets de naam ‘Internationaal Klompenmuseum’. Van Frankrijk tot Syrië, de houten zolen maakten wereldwijd hun intrede. De klompen waren niet voor niets zo populair. Het was bijvoorbeeld super handig dat de houten zolen ervoor zorgden dat je in drassig gebied niet de modder inzakte. We weten allemaal hoe vervelend natte voeten zijn… 

Deze klompen zijn wel héél speciaal...

Deze klompen zijn wel héél speciaal...

Internationaal Klompenmuseum

Iemand ten huwelijk vragen is natuurlijk best wel spannend. We zijn niet allemaal even goed met woorden… Gelukkig had men in Marken een goed idee: klompen gebruiken om de grote vraag te stellen. Wanneer je als man uit varen ging, gaf je het meisje van je dromen een paar klompen. Stond ze bij je terugkomst met de klompen aan haar voeten op de kade, dan wilde ze met je trouwen. Stond ze er niet, tja… dan had je een blauwtje gelopen. Auw!

 

Een kopieermachine voor klompen

Een kopieermachine voor klompen

Internationaal Klompenmuseum

Vroeger werden klompen (en zo’n beetje alle andere dingen) met de hand gemaakt. Met een groot blokmes schaafde de klompenmaker de buitenkant, de binnenkant van de klomp werd uitgehold. Maar, tijden veranderen! Inmiddels maak je klompen machinaal. De machine is als het ware een soort kopieermachine. Rechts zie je een mal, links de klomp in wording, en verder links: een zeer geïnteresseerde Jelle!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door