fbpx
Online rondleiding door Kröller-Müller Museum

Wat doe je als de wereld om je heen in rap tempo verandert? Juist, kunst maken! In 1909 zagen Italiaanse kunstenaars hoe de moderne wereld steeds dynamischer werd en raakte ze bevangen door ‘futura’, oftewel: de toekomst. Zo ontstond er een kunststroming die maar moeilijk in woorden te vatten is: het futurisme.

Bewegen schilderen en geluid vormgeven; het klinkt bijzonder moeilijk en toch deden de futuristen het. De sensatie van continue verandering brachten zij tot uitdrukking en dat leidde tot kunstwerken waar de mond van Jip van openvalt. Maar goed, we maken er niet teveel woorden aan vuil, want dit wil je met eigen ogen zien!

Wij raden je een bezoekje aan het Kröller-Müller Museum van harte aan. Naast de futuristische werken valt er nog zoveel moois te beleven. Houdt de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Kröller-Müller Museum gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.   

Highlights uit de rondleiding:
Opletten: zie jij aan wie hier een ode wordt gebracht?

Opletten: zie jij aan wie hier een ode wordt gebracht?

Kröller-Müller Museum

Zie jij aan welke kunstenaar hier een ode wordt gebracht door Vilmos Huszár? Oké, de kleuren verraden het misschien al. En als die niet genoeg zeggen, dan lees je het in de titel: Vincent. Huszár schilderde dit werk in 1915 en bracht hiermee een ode aan het werk van Vincent van Gogh. Als grote fans van Van Gogh kunnen wij natuurlijk alleen maar gek zijn op dit werk.

 

 

Het icoon van het futurisme ziet er zó uit!

Het icoon van het futurisme ziet er zó uit!

Kröller-Müller Museum

Umberto Boccioni had in zijn (helaas) korte leven vast niet kunnen voorzien dat dit werk van hem een van de iconen van het futurisme zou worden. En toch is het zo! In dit krachtige beeld vat hij de snelheid en beweging van een mens vast in één sculptuur. Alleen het verdrietige is: in 1913, hetzelfde jaar als hij het beeld maakte, gaat hij in dienst bij het Italiaanse leger. Hij sterft hier op 33-jarige leeftijd, waardoor hij nooit het succes van zijn werk heeft kunnen meemaken.

Dit kamerscherm willen wij wel in huis hebben

Dit kamerscherm willen wij wel in huis hebben

Kröller-Müller Museum

Wauw. Eerlijk is eerlijk: wij willen dit kamerscherm wel in onze woonkamer neerzetten. Het kunstwerk van Giacomo Balla mag er dan wel super cool uit zien, er zit ook een interessante gedachte achter. Hij gebruikt voor dit werk het thema van een rijdende auto om te experimenteren met het weergeven van beweging. Hoewel je in dit werk geen auto ziet, zie je in de rode lijn de snelheid en de beweging van de auto terug.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door