fbpx
Online rondleiding door Maritiem Museum

Rotterdam: de stad die haar bestaan en grootsheid dankt aan haar haven. In het Maritiem Museum leer je alles over dit ‘wonder van Rotterdam’, waarover in het museum een expositie te zien is. Wat maakt deze haven nou zo bijzonder?

Ten eerste: de haven was tot de vorige eeuw de grootste haven ter wereld. Nu moet de haven het doen met de titel: de grootste haven van Europa. Wat de Rotterdamse haven ook speciaal maakt, is het feit dat wanneer je de haven binnen vaart, je kan doorvaren tot aan de zwarte zee. En dat is een lang stuk!

Het Maritiem Museum is open voor bezoekers (en zo’n bezoekje raden we je zeker aan)! Wie wil zich niet tussen de vele gedetailleerde modelschepen in de miniversie van de Rotterdamse haven wanen? Wij in ieder geval wel! Boek je ticket via de website van het museum.

Deze hele week staat – op uitnodiging van Uitagenda Rotterdam –  in het teken van de prachtige stad Rotterdam en ontdekken we wat voor tofs er deze zomer te beleven en zien is!

Highlights uit de rondleiding:
Een boot vol met emmers

Een boot vol met emmers

Maritiem Museum

Een schip vol met emmertjes. Het ziet er leuk uit, maar is ook handig! Dit schip werd vroeger gebruikt om te baggeren; het weghalen van zand, slib en andere lagen van de waterbodem. Wanneer die lagen te dik worden, kunnen boten er moeilijker overheen varen. Dat zou voor de Rotterdamse haven funest zijn! Inmiddels zijn er wat meer efficiënte manieren om te baggeren dan met emmertjes. Maar laten we eerlijk zijn: deze manier ziet er het leukst uit!

Niet meer afhankelijk van de wind zijn

Niet meer afhankelijk van de wind zijn

Maritiem Museum

Dit model uit het jaar 1881, stamt uit de tijd dat stoomschepen in Nederland opkwamen. De stoomschepen werden als eerste groot in Engeland.. en dat was niet zonder reden. Ze waren namelijk super handig! Dankzij de stoom waren de boten niet meer afhankelijk van de wind om de vracht te vervoeren. Het was niet gek dus, dat Nederland dacht: dat willen wij ook. En zo geschiedde, Nederland bouwde op eigen kosten een stoomschip.

 

Het is áltijd tijd voor feest!

Het is áltijd tijd voor feest!

Maritiem Museum

Sommige dingen veranderen nooit. Eén van die dingen? Dat er altijd genoeg reden is voor een feestje! In dit geval was de aanleg van de nieuwe waterweg in 31 oktober 1866 en de daarop volgende ontwikkeling van een nieuw baggerproces reden om los te gaan. De waterweg was een succes en slipte door het nieuwe baggeren niet meer dicht. Klinkt logisch dat je hier een feesttent voor bouwt, toch?

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door