fbpx
Online rondleiding door Mauritshuis

In het Mauritshuis hangen wereldberoemde en iconische werken, denk aan ‘Meisje met de parel’, van Vermeer, maar ook ‘The Goldfinch’ (je-weet-wel van het boek) én ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’.. het schilderij dat voor Rembrandt van Rijn de doorbraak betekende. Best wel bijzonder dus als je deze werken even he-le-maal voor jezelf hebt. Jip neemt je mee! 

Wees welkom! De tentoonstelling van George Stubbs is weer te zien in het Mauritshuis vanaf nu. We hopen dat je de tentoonstelling gaat bezoeken, want het is echt een aanrader!

Highlight uit de rondleiding:
Paarden, paarden, paarden

Paarden, paarden, paarden

Mauritshuis

In Nederland onbekend, maar in Engeland is hij wereldberoemd: de schilder George Stubbs. Stubbs leefde tot 1806 en was werkelijk waar gefascineerd door paarden. Na jarenlange anatomische studies werd hij gezien als dé expert. Op de foto zijn meest beroemde meesterwerk ‘Whistlejacket’. Het verhaal gaat dat Stubbs dit doek in een stal maakte terwijl Whistlejacket voor hem poseerde. Toen het af was zette Stubbs het tegen een muur om het van een afstand te kunnen bekijken. Whistlejacket zag het werk en herkende het als een echt paard en aanstalten maakte om het aan te vallen! Dat was voor zijn eigenaar hét bewijs dat het schilderij perfect was zoals het was. De achtergrond bleef leeg, waardoor het schilderij een unieke, tijdloze uitstraling heeft.

Meisje met de parel

Meisje met de parel

Mauritshuis

Ja, wie kent dit werk niet? Normaal verdringen de vele toeristen zich om dit schilderij te kunnen aanschouwen.. en nu had Jip haar helemaal voor zichzelf! We hebben ook iets nieuws geleerd over dit schilderij: want wist je dat dit niet een portret is maar een ‘karakterkop’ (ook bekend als een tronie)? Het ging dus niet om het model, maar het schilderij was eerder een oefening voor de schilder. Dat dit model misschien niet echt heeft bestaan kan je ook herleiden aan het feit dat haar gezicht geen oneffenheden kent, zoals bijvoorbeeld sproeten.

Het puttertje

Het puttertje

Mauritshuis

Dit werk, in het Engels ‘The Goldfinch’, is de laatste jaren ontzettend bekend geworden door het uitbrengen van het gelijknamige boek en film. De schilder Fabritius (een leerling van Rembrandt) leefde in Delft en was daar aan het werk in zijn atelier toen er een ontploffing plaatsvond in een nabijgelegen kruitfabriek. Deze ontploffing verwoeste een kwart van de stad en koste Fabritius het leven. Dit schilderij heeft op miraculeuze wijze het voorval heelhuids overleefd. Dit aspect komt ook in het boek weer naar vormen! 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door