fbpx
Online rondleiding door Artis Micropia

We zien ze niet, en toch vormen microben 95 procent van het leven op aarde. Bacteriën, gisten, algen, schimmels. Deze beestjes zijn zo klein, dat wij ze met het blote oog niet kunnen waarnemen. Eng? Nee hoor! Een leven zónder microben, dat is pas eng.

In Artis Micropia ontdekt Jip alles over microben en waarom ze zo belangrijk zijn. Want, wist jij dat wij, mensen, eigenlijk meer microbe dan mens zijn? We tellen meer microben in ons lichaam dan lichaamscellen. Deze kleine beestjes – voor wie onze darmen de hoofdstad vormt – houden ons gezond en trainen ons afweersysteem. Hoe tof is dat? 

 Artis Micropia is weer geopend. De microben zitten niet langer meer in quarantaine en mogen – net als wij – weer wat groter gezelschap ontvangen!

Highlight uit de rondleiding:
De mascotte van Micropia

De mascotte van Micropia

Artis Micropia

Ziet deze warme knuffel er een beetje eng uit? Geen zorgen, Jip weet precies waar ze mee bezig is! Dit is namelijk het beerdiertje: de mascotte van Artis Micropia. Een super bijzonder diertje, dat  in de meest extreme omstandigheden kan overleven. -270 graden? Geen probleem! Chillen in 150 graden? Lekker! Deze beerdiertjes zijn zelfs met een satelliet de ruimte ingestuurd (ook dat kreeg ze niet stuk). Hoe dat kan? Beerdiertjes kennen een overlevingsstand, waarin ze schijndood zijn. Ze zakken in elkaar en laten al het water in hun lichaampje lopen. Zonder water kun je namelijk niet bevriezen of koken. Dat is super knap, en verdient wel een dikke knuffel!

Een belangrijke samenwerking

Een belangrijke samenwerking

Artis Micropia

Parasolmieren, ook wel bekend als bladsnijdersmieren. De naam zegt het al: deze mieren snijden stukjes blad af, die ze als een parasol boven hun hoofd dragen, terug naar hun nest. Om lekker op te eten? Nee, zeker niet! Ze kauwen de bladeren fijn, als een soort appelmoes, en spugen het uit om de schimmels – die zich in het nest van de mieren huizen – te voeden. Schimmels geven namelijk voedingsrijke druppels terug, waar de mieren op hun beurt weer van leven. Je zult de schimmels dus nooit los van de mieren zien en vice versa. 

Zelf yoghurt maken

Zelf yoghurt maken

Artis Micropia

Ooit ontdekte men dat je microben kunt gebruiken om bier en brood te maken. Sindsdien zijn er dankzij deze kennis een hoop nieuwe soorten voedsel bijgekomen. Vraag het Jip, zij weet er alles van! Haar moeder maakte vroeger namelijk zelf yoghurt – een enorm complex proces – wat grote hilariteit binnen het gezin veroorzaakte! Wat blijkt? Microben spelen de hoofdrol bij het maken van yoghurt. Om van melk namelijk nieuwe yoghurt te maken, wordt gebruik gemaakt van de ‘bacteriecultuur’ in de oude yoghurt. Toch best wel cool, dat zelf yoghurt maken. Chapeau, moeder van Jip!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door