fbpx
Online rondleiding door Muiderslot

Roos en Hannah geven je een inkijkje in het weelderige leven van de bewoners van het Muiderslot. Één van deze bewoners was Pieter Corneliszoon Hooft, inderdaad naar hem is de P.C. Hooftstraat in Amsterdam vernoemd. We begeven ons langs dikke muren, wentelende trappen en horen over bevroren drollen, avonden vol poëzie, gevaarlijke toernooien en exotische tuinen.

Het Muiderslot is weer te bezoeken. Gelukkig maar! Reserveer hieronder jouw ticket!

Highlight uit de rondleiding:
Een strategische locatie

Een strategische locatie

Muiderslot

Het Muiderslot staat in het plaatsje Muiden (maar dat had je vast al geraden) en staat daar niet zomaar. Het slot is gebouwd op een hele strategische plek voor het drijven van handel, namelijk aan de ene kant de Vecht en aan de andere kant (vroeger dan) de Zuiderzee. Als je goed kijkt, wijst Roos naar een klein Eilandje, dat is Pampus. Wanneer de handelsschepen naar Amsterdam voeren, moesten ze hier vaak een tijd wachten voordat ze verder mochten varen. De schepen lagen dan letterlijk voor Pampus. Dus nu weten jullie ook weer wat het spreekwoord vandaan komt. 

 

 

De Muiderkring

De Muiderkring

Muiderslot

Veertig jaar lang woonde de dichter P.C. Hooft met zijn gezin in het Muiderslot. Dit schilderij hangt in de Ridderzaal, de mooiste zaal van het slot, waar zakenrelaties en vrienden werden ontvangen. Dit schilderij verbeeldt de vrienden van P.C. Hooft. Ze worden ook wel de Muiderkring genoemd, maar dit is een naam die achteraf in de negentiende eeuw aan de groep vrienden is gegeven. P.C. Hooft staat links van de dame met de kraag en in het midden zit Joost van den Vondel.  

Haal de lente naar binnen!

Haal de lente naar binnen!

Muiderslot

De bewoners van het Muiderslot keken de hele winter uit naar de lente, wanneer het leven buiten de muren weer zou gaan beginnen. In de winter probeerden ze zoveel mogelijk de natuur naar binnen te halen door bijvoorbeeld het ophangen van stillevens en door de muren te versieren met bloemenmotieven. In de lente lagen de tuinen er zo prachtig bij als op deze foto. In de middeleeuwen werden de tuinen vooral gebruikt voor het verbouwen van voedsel, maar er stonden ook geneeskundige kruiden, verfplanten en planten met bepaalde religieuze betekenis. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door