fbpx
Online rondleiding door Musea Zutphen

Twee vliegen in een klap slaan, dat doe je in Musea Zutphen. In dit gebouw vind je niet één, maar twee(!) musea. Wil je alles leren over de moderne en klassieke Nederlandse schilder- en beeldhouwkunst én de geschiedenis van Zutphen in je opnemen? Dan ben je hier op de goede plek.

Musea Zutphen huisvest Museum Henriette Polak en het Stedelijk Museum Zutphen. Lieke bezoekt de twee musea met een speciale missie. Ze gaat de topstukken langs die vrouwenlevens belichten. Dat doet ze natuurlijk niet zomaar, kunst over en door vrouwen staat nog altijd niet op de voorgrond in musea. Dat is toch zonde?

Musea Zutphen ook bezoeken? We raden het je zeker aan! Houd de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

Highlights uit de rondleiding:
De liefde vangen in een beeldhouwwerk? Dat doe je zo!

De liefde vangen in een beeldhouwwerk? Dat doe je zo!

Musea Zutphen

De vele gezichten van de liefde, passie en verdriet, dat is wat je terugziet in het werk van Maïté Duval en haar man en grote liefde kunstenaar Thierry Rijkhart de Voogd. In Museum Henriette Polak zie je meer werk van de twee. Dit beeld is een prachtig kunstenaarsportret van het stel. Zeg nou zelf, hier spat de liefde toch vanaf?

 

 

Aan haar heeft Museum Henriette Polak zijn naam te danken

Aan haar heeft Museum Henriette Polak zijn naam te danken

Musea Zutphen

Als je de naam Museum Henriette Polak voor het eerst hoort, kan het zomaar zijn dat je denkt: wie is Henriette Polak? Nou, dat is de mevrouw die je hier ziet. In de vorige eeuw stond Polak bekend als humanistisch bestuurder. Ze was een van de oprichters van onder meer het Rosa Spierhuis, een woon- en werkcentrum voor (ex) kunstenaars en wetenschappers. Kunstenaar Joop Sjollema portretteerde Polak als dank voor haar tomeloze inzet. Sjollema schilderde haar niet alleen, hij overtuigde haar ook om als beschermvrouw te fungeren voor een nieuw op te richten museum. Drie keer raden welke naam dit museum nu draagt…

In de kelders van Stedelijk Museum Zutphen vind je een crime scene

In de kelders van Stedelijk Museum Zutphen vind je een crime scene

Musea Zutphen

Ja zeker, hier zie je een echte crime scene. Als je in het Stedelijk Museum Zutphen afdwaalt naar de middeleeuwse kelder, kom je een spannend tafereel tegen. Een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van Zutphen was namelijk de aanval door Vikingen in 882. Lang niet iedereen overleefde de aanval. Zo zie je hier één van de slachtoffers: een vrouwelijke Zutphenees. Haar skelet is een van de topstukken van het museum, omdat hier het bewijs wordt geleverd dat Vikingen (behoorlijk) gewelddadig konden zijn. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door