fbpx
Online rondleiding door Musea Zutphen 

Prachtige werken uit het Rijksmuseum, maar dan tentoongesteld in Zutphen. Huh? Lieke bezoekt de reizende tentoonstelling ‘Koele Wateren’ die op dit moment is aangemeerd in Gelderland en daar op geheel eigen wijze wordt gepresenteerd. We bekijken vier eeuwen kunst, met het thema water. Steek je neus in de wind en laat je meevoeren door Lieke!  

Musea Zutphen is open! ‘Koele wateren’ is helaas weer verder gereisd, maar de topstukken van het Stedelijk Museum Zutphen en het Museum Henriette Polak zijn even leuk om te bekijken! Vergeet niet een e-ticket te reserveren.

Deze schatten kwamen we tegen:
De kracht van de zee

De kracht van de zee

Musea Zutphen

Dit werk komt uit de romantische tijd en is geschilderd door de Nederlander Johannes Christiaan Schotel en toont een (een tikkeltje) dramatisch tafereel. Het laat de kracht van water heel mooi zien en legt door het gebruik van licht de nadruk op het bootje dat bijna ten onder gaat. Aan Lieke moet je het niet vragen (zegt ze zelf hoor), maar de afgebeelde bootjes zouden voor de kenners een feest zijn om naar te kijken! 

Hendrik Willem Mesdag

Hendrik Willem Mesdag

Musea Zutphen

Je kent de schilder Hendrik Willem Mesdag hoogstwaarschijnlijk van ‘Panorama Mesdag’ (zo niet ga dan als de wiedeweerga even deze thuismuseum video kijken). Je weet dan waarschijnlijk ook dat het zeelandschap zijn favoriete onderwerp was om te schilderen. Leuk detail: in dit werk kun je een duidelijk onderscheid zien tussen hoe hij menselijke elementen (zeer gedetailleerd) en natuurlijke elementen (met een losse toets) afbeeldt. 

Maakt 100 jaar een verschil?

Maakt 100 jaar een verschil?

Musea Zutphen

Tussen deze twee werken zit 100 jaar verschil, links een werk uit de eigen collectie (Arie Schippers) en op rechts uit het Rijksmuseum (Johannes Gijsbert Vogel). Wat hebben ze gemeen? Eigenlijk opvallend veel! Zo zien we op beiden een ‘losse toets’, laat het weinig contouren zien en zijn ze opgedeeld uit heel veel lagen. Je zou misschien zeggen.. he wat kleurloos. Maar als je écht goed kijkt, zie je juist in al het grijs een kleurrijk geheel verstopt.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door