fbpx
Online rondleiding door Museum Arnhem in Rozet

Dat Nederland een koloniaal verleden heeft, is geen geheim. Maar dit verleden wordt vaak vanuit één perspectief verteld: het witte perspectief. Jennifer bezoekt de tentoonstelling Oost en west ontmoet elkaar niet van Museum Arnhem. Deze expositie, te zien in erfgoedcentrum Rozet omdat Museum Arnhem in de steigers staat, brengt personen en verhalen onder de aandacht waar je waarschijnlijk tot de dag van vandaag niet van gehoord hebt. Dat is belangrijk!

Deze verhalen hebben namelijk veel impact gehad op de geschiedenis. Zo ontdekt Jennifer iets bijzonders. Als zij vroeger aan haar moeder vroeg: “Waar ga je naartoe?”, zei haar moeder vaak: “Naar de Bontekoe”. In Oost en west ontmoet elkaar niet ziet Jennifer waar de Bontekoe vandaan komt, namelijk de verhalen van de scheepsjongens uit de VOC-tijd. Zo krijgt de herinnering een andere lading. 

De tentoonstelling van Museum Arnhem in Rozet is gratis te bezoeken. Ga ernaartoe en ontdek de indrukwekkende en onderbelichte verhalen!

 

Highlights uit de tentoonstelling:
Deze sterke strijder is een held in Indonesië

Deze sterke strijder is een held in Indonesië

Museum Arnhem

Dit is een prachtig portret van de vrijheidsstrijder Martha Christina Tiahahu. In Indonesië is zij een heldin, waarom kennen wij haar verhaal niet? Jennifer vraagt zich dat af, omdat het verhaal van Martha veel indruk maakt. Samen met haar vader nam Martha haar bevolking tegen het Nederlandse leger in bescherming. Ze werd gevangen genomen en moest haar verzet met de dood bekopen. Een heftige geschiedenis, die meer aandacht verdiend!

Een kelkglas dat een duister verhaal kent

Een kelkglas dat een duister verhaal kent

Museum Arnhem

Als je dit kelkglas voor het eerst ziet, denk je misschien: wauw, wat een prachtig glas! Maar als je goed naar de graveringen kijkt, doemt er een duister verhaal op. Het kelkglas staat namelijk vol met afbeeldingen van de Surinaamse koffieplantage Kleinslust. Je ziet de velden waar tot slaaf gemaakten werkten, wat natuurlijk een heel verdrietig beeld is. 

Geen Google Maps, maar een atlas met een goud randje

Geen Google Maps, maar een atlas met een goud randje

Museum Arnhem

Wist jij dat er ooit een tijd bestond dat men geen gebruik kon maken van Google Maps? Ja, zeker. Het is misschien wat lastig voor te stellen, maar vroeger reisde men van oost naar west met een atlas. In deze atlas van Joan Blaeu zaten maar liefst 594 kaarten, die een prachtig goud randje kregen (want waarom ook niet?)

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door