fbpx
Online rondleiding: over stedelijk leven in Museum Arnhem

Nu ons ‘dagelijkse leven’ overhoop ligt, ontdekt Lieke in Museum Arnhem hoe de dagelijkse rituelen en beslommeringen eruit zien bij (allerlei verschillende) mensen over de hele wereld. Want, zoals Lieke heel slim opmerkt, zijn er heel veel steden op de wereld én -zo weten wij- zijn er nog meer mensen die daar in wonen. Meer dan de helft van de wereldbevolking is woonachtig in een stad. 

Dankzij Lieke krijgen we via deze weg een inkijkje. Niet alleen in het museum, maar ook in het dagelijkse leven van deze stad-bewoners. Interessant, want een stad is, juist nu, ook een hele kwetsbare plek… en roept de vraag op hoe je een immer doorgroeiende stad leefbaar houdt.

Het Museum Arnhem en de tentoonstelling ‘City Life. Mensen & de urbane realiteit’ kan weer worden bezocht. De Walburgiskerk van Museum Arnhem opent weer haar deuren! Heb jij meegedaan met de thuisactie van Museum Arnhem waarin jouw creatieve spinsel over jouw stadsleven werd ingezonden? Dan heeft wellicht inmiddels jouw inzending een plekje gekregen in de tentoonstelling. Neem snel een kijkje!

Bouwstenen in de tentoonstelling:
Ik zie door de poppetjes het kunstwerk niet meer..

Ik zie door de poppetjes het kunstwerk niet meer..

Museum Arnhem

Kunstenaar Abdulrazaq Awofeso maakte speciaal voor deze tentoonstelling, samen met 15 personen uit zijn gemeenschap, 2.000(!!) poppetjes met de hand. Het gebruikte hout zijn pallets die ze op straat hebben gevonden. Awofeso is een inwoner van Lagos, met ruim 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en tevens snelst groeiende metropool op aarde. Met dit werk wil hij laten zijn hoe dicht we eigenlijk op elkaar leven. Elk poppetje is weer anders en elk poppetje heeft een andere gezichtsuitdrukking.

Zijn deze foto's nep of misschien toch echt..

Zijn deze foto's nep of misschien toch echt..

Museum Arnhem

Medewerkers die letterlijk de forenzen in de metro aanduwen is in Azië dagelijkse kost (je hebt vast wel eens een filmpje gezien). Dit zorgt dat de forenzen tegen het raam (en wel meer onderdelen van de metro) aan worden gedrukt. Precies dat heeft de fotograaf Michael Wolf, die 15 jaar van zijn leven in Hong Kong heeft gewoond, op de gevoelige plaat vast weten te leggen. Al lijken de foto’s wel in scene gezet.. toch heeft hij écht net zo lang op het metrostation gewacht tot hij het perfecte plaatje had. Het laat ook mooi zien, hoe men zich toch goed staande kan houden in een wereldstad. Want ze doen het toch maar wel.

Weet jij wat Handala beeldjes zijn?

Weet jij wat Handala beeldjes zijn?

Museum Arnhem

Dit zijn Handala beeldjes, in het midden-oosten zie je ze overal; van sleutelhanger tot dekbedovertrek, je kan het zo gek niet bedenken. De sculptuur verwijst naar Handala, een tekening van een 10-jarig jongetje (70 jaar geleden) gemaakt door de Palestijnse cartoonist Naji al-Ali. Het jongetje groeit niet meer omdat hij heeft moeten vluchten uit zijn geboortestad. Deze tekening is in het Midden-Oosten een herkenbaar beeld geworden voor een ieder die zijn thuis heeft moeten verlaten en niet meer terug kan keren. De kunstenares Susanne Khalil Yusef heeft speciaal voor deze tentoonstelling deze Handala beelden (waarmee ze zich sterk identificeert) gemaakt.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door