fbpx
Online rondleiding door Museum Bussemakerhuis

Jip is in Borne in Twente (en dat voelt al als een openluchtmuseum), daar bezoekt ze Museum Bussemakerhuis. Borne was de bakermat van de textielindustrie in de periode voor de industriële revolutie (tot 1850). Het museum geeft je een inkijkje in de woon én werkplek van de succesvolle linnenhandelaar, Jan Bussemaker!

Museum Bussemakerhuis gaat vanaf woensdag 1 juli weer open. Tickets moeten van tevoren worden gereserveerd.

Highlight uit de rondleiding:
Het huis van de fabrikeur

Het huis van de fabrikeur

Museum Bussemakerhuis

Dit is ‘m dan, het huis van Jan Bussemaker en Trijntje Hulshoff! Jan was fabrikeur ofwel linnenhandelaar, hij keurde de kwaliteit van het linnen en vormde de schakel tussen boer en de consument. Als een echte twee-onder-éen-kapper woonde én werkte Jan in dit pand aan zijn familiebedrijf. Het is het enige fabrikeurshuis in Nederland dat bewaard én nog opengesteld is… en je dus kunt bezoeken!

Vlie, vla, vlassie

Vlie, vla, vlassie

Museum Bussemakerhuis

Oke, linnen dus. Even een spoedcursus, in de omgeving van Borne werd vlas verbouwd en tot linnen verwerkt. Een zeer arbeidsintensief  proces maar het levert een heel mooi natuurproduct. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant en dat groeit dus heel goed in de West-Europa!

Linnen van Spanjaard

Linnen van Spanjaard

Museum Bussemakerhuis

Jan Bussemaker is nog wat minder bekend, maar de firma Spanjaard ken je misschien wel! Aan het begin van de 20ste eeuw groeide de fabriek van Spanjaard uit tot de grootste werkgever in Borne. Zelfs Koning Willem III bracht een bezoek aan Borne om de fabriek te bekijken. Door dit bezoek kregen ze toestemming om een wapen te voeren, dit houten wapen hing destijds op de fabriek!

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door