fbpx
Online rondleiding door Museum Catharijneconvent

Jip weet het na haar bezoek aan Museum Catharijneconvent zeker: ze zal nooit meer hetzelfde naar middeleeuwse kunst kijken. De tentoonstelling Body Language gaat over de verbeelding van het menselijk lichaam in middeleeuwse kunst tussen 1300 en 1500. Vroeger werd deze kunst door iedereen begrepen, maar die kennis is helaas verloren gegaan.

Gelukkig is op basis van onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam geprobeerd zoveel mogelijk kennis terug te halen. Wat die kennis ons bracht? De betekenis achter wat bizarre beelden. Van onthoofde heiligen tot wijn die uit de wond van Jezus komt, wie dit museum bezoekt zal zich op zijn minst verbazen. 

Museum Catharijneconvent is open voor bezoekers, wat goed nieuws is. Dompel je onder in de wereld van de middeleeuwer en ontdek waarom de wond van Jezus vaak als vagina werd afgebeeld. Tickets reserveer je via de website van het museum.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Museum Catharijneconvent gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

 

Highlights uit de rondleiding:
Goed kijken en je ziet waarom dit beeld van Jezus bijzonder is

Goed kijken en je ziet waarom dit beeld van Jezus bijzonder is

Museum Catharijneconvent

Dit líjkt misschien een vrij normaal beeld van Jezus. Wie goed kijkt ziet dat er iets anders is. Jezus zit namelijk in dit beeld onder de bulten. Dit beeld is gemaakt in 1350; een tijd waarin de pest zijn hoogtepunt beleefde. Veel mensen overleden aan deze ziekte. Jezus werd afgebeeld met de ziekte om mensen hoop te geven. Ook bood het families die dierbaren waren verloren troost, Jezus had tenslotte hetzelfde doorgemaakt.

Deze onthoofde heiligen lijkt uit een horrorhuis te komen

Deze onthoofde heiligen lijkt uit een horrorhuis te komen

Museum Catharijneconvent

Bezoekt Jip stiekem een horrorhuis? Nee. Dit is Saint Denis, een heilige die zijn hoofd in zijn armen draagt. Heiligen die het namelijk niet eens waren met de plek waar zij begraven werden, konden door een goddelijke ingeving hun eigen hoofd optillen en wandelen naar de plek waar ze wilden liggen. Bijzonder…

Een mix van lichaamssappen vormt een levenselixer

Een mix van lichaamssappen vormt een levenselixer

Museum Catharijneconvent

Jezus die bloed uit zijn wond spuit en Maria die moedermelk uit haar borst spuit, tja… het ziet er inderdaad wat bizar uit. Desondanks is het niet echt gek. Het bloed van Jezus kent namelijk helende krachten, ook de moedermelk van Maria is heilig. In dit werk worden de twee lichaamssappen opgevangen door engelen en vervolgens gegeven aan de mensen die in het vagevuur wachten op het eindoordeel. De mix fungeert als een soort levenselixer die mensen kracht geeft om op in de hemel te komen.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door