fbpx
Online rondleiding door Museum de Fundatie

In dit neoclassicistisch gebouw huisde ooit een gerechtshof, nu is het de go-to plek voor liefhebbers van moderne kunst. Jip kijkt haar ogen dan ook uit in Museum de Fundatie in Zwolle, dat volhangt met echte topstukken!

Deze collectie is grotendeels te danken aan Dirk Hannema, de voormalig directeur van Museum Boijmans in Rotterdam. Deze man had een kunstcollectie waar je u tegen zegt. Hij verzamelde alles wat hij esthetisch mooi vond, en dat was veel! Zo kan het dat hij een diverse collectie bezat, die uit verschillende eeuwen stamde. En het is deze collectie, die de basis vormde voor Museum de Fundatie.

Museum de Fundatie is (gelukkig) sinds 1 juni weer te bezoeken. Tussen deze topstukken kan je uren ronddwalen. Bekijk de website voor actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Museum de Fundatie gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.

Highlights uit de rondleiding:
De wolk die van kleur verandert

De wolk die van kleur verandert

Museum de Fundatie

Is het een ei, oog of wolk? Men ziet in de moderne aanbouw, bovenop Museum de Fundatie, verschillende vormen, maar het is toch echt een wolk. Het werk werd in 2013 gerealiseerd en bestaat uit maar liefst 55.000 keramieken tegels, wow! Wat mooi is, is dat de buitenkant met de lucht mee verkleurt. De ene keer zijn de tegels helderblauw, op wat mindere weerdagen kleuren ze bijvoorbeeld grijs.

Van Lady Gaga naar Congo

Van Lady Gaga naar Congo

Museum de Fundatie

Fotograaf Pieter Henket werd beroemd dankzij een foto van Lady Gaga, maar stiekem zijn wij meer fan van wat er daarna kwam! In de prachtige serie Congo Tales vertelt hij het verhaal van de lokale bevolking die in het een na grootste regenwoud ter wereld woont. Generatie op generatie vertelt de Congolese bevolking mythologische verhalen, die nooit worden opgeschreven. Henket vertelt deze verhalen nu samen met de bevolking in beeldvertellingen, en dat zijn indrukwekkende verhalen, kan Jip je vertellen!

Een tragisch verhaal of puur toeval?

Een tragisch verhaal of puur toeval?

Museum de Fundatie

Een toevalligheid of verborgen verwijzingen naar zijn persoonlijke leven? In dit werk van Neo Rauch zien kenners het tragische verhaal van de ouders van de Duitse kunstenaar. Zij kwamen op jonge leeftijd om het leven bij een treinongeluk. En laten we in dit werk nou een ladder zien die op een spoorovergang lijkt, een hekje en grote kruisen die we vaak ook rondom het spoor terugvinden. Neo Rauch zelf laat er niet al teveel over los…

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door