fbpx
Online rondleiding door Museum De Lakenhal

Moderne kunst en kunstgeschiedenis. In Museum De Lakenhal kan je kiezen om een reis in de tijd te maken of in het heden te blijven (of allebei natuurlijk). Lieke brengt een bezoek aan het Leidse pareltje, dat na een jarenlange renovatie sinds vorig jaar weer geopend is. 

De naam zegt het al, vroeger werden hier (legendarische) lakense stoffen gekeurd, nu hangen er de mooiste schilderijen. Hoewel dat in geen tijden meer het geval is, zijn de overblijfselen uit die tijd nog wel te bewonderen in het museum. Zoals de loodzegels die vroeger na een strenge keuring op de lakens geslagen werden. Die loodzegels vind men wereldwijd terug, zo bekend waren de Leidse stoffen!

De deuren van Museum De Lakenhal staan open voor jou, maak boek wel even een tijdslot via de website. Zo wandel je zonder zorgen langs de indrukwekkende kunstwerken van dit Leidse museum.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Museum De Lakenhal gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.  

Highlights uit de rondleiding:
Dit meestwerk overleefde maar nét de beeldenstorm

Dit meestwerk overleefde maar nét de beeldenstorm

Museum De Lakenhal

Aanschouw hier Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Dit meesterwerk is hét topstuk van Museum De Lakenhal. Tijdens de renovatie van het museum kreeg het werk zelfs een ereplekje in het Rijksmuseum. Het drieluik hing vroeger in de Pieterskerk en overleefde als een van de weinige altaarstukken de beeldenstorm. De burgemeester van Leiden redde het stuk in 1566 van de ondergang, waardoor wij er vandaag de dag van kunnen genieten. Hoe mooi is dat?

Netflix & Chill? Nee, Toverlantaarn & Chill!

Netflix & Chill? Nee, Toverlantaarn & Chill!

Museum De Lakenhal

In een ver, ver, ver verleden, was je niet één druk op de knop verwijderd van een grootse hoeveelheid kijkplezier. Nee, geen Netflix & Chill. Vroeger deed men aan Toverlantaarns & Chill. Als je een hoop geld had, kon je deze kleine beschilderde glasplaatjes in je huis hangen. Men zette er wat lampjes achter en creeërde zo een van de eerste manieren van projectie. Van Bijbelse verhalen tot erotische plaatjes. Het mag dan wel geen Netflix zijn, prachtig zijn de toverlantaarns wel!

Dit lijkt misschien een oud schilderwerk, maar schijn bedriegt

Dit lijkt misschien een oud schilderwerk, maar schijn bedriegt

Museum De Lakenhal

Staat Lieke hier voor een oud schilderwerk? Je zou het wel denken. Maar wie goed kijkt spot op de foto (ja, het is een foto) een paar teenslippers en een iPod. Dit prachtige werk van Erwin Olaf uit 2011, is een remake van het Leidens Ontzet. De fotograaf deed er drie dagen over om deze fotocompositie te maken, die uitbeeld hoe Leidenaren tijdens de belegering werden getroffen door de honger en de pest. In het werk zien we ook een jong meisje, genaamd Lola. Fun fact: het werk is inmiddels 9 jaar oud en Lola komt elk jaar terug om een selfie met het werk te maken. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door