fbpx
Online rondleiding door Museum Helmond

Welkom in Helmond (of moeten we Helmont zeggen?) Schilder Lucas Gassel werd hier geboren toen men deze Noord-Brabantse stad nog met een ‘t’ aanduidde… wat héél lang geleden is. En hoewel zijn naam misschien niet zo bekend in de oren klinkt als, laten we zeggen, ene Vincent van Gogh, doet hij zeker niet onder voor deze Nederlandse grootmeester. 

Lieke bekijkt bij de tentoonstelling ‘Lucas Gassel, meester van het landschap’ het werk van de schilder van dichtbij en ziet daar de zichtbare en onzichtbare verhalen die Gassel in zijn schilderijen verwerkte. Spoiler: dat zijn er een hoop! 

Museum Helmond en de huidige tentoonstelling ‘Lucas Gassel, meester van het landschap’ is weer thuis. Vergeet niet van tevoren jouw entreeticket te reserveren! Je wil deze Brabantse grootmeester namelijk niet missen!  

Highlight uit de rondleiding:
Twee druppels water?

Twee druppels water?

Museum Helmond

Lucas en Lieke hadden natuurlijk zó vader en dochter kunnen zijn, ware het niet dat Lucas Gassel omstreeks 1488 is geboren en Lieke… íetsje later. Dit portret van Lucas Gassel werd in 1529 gemaakt. En dat is bijzonder! Dit soort portretten werden vaak alleen van invloedrijke mensen gemaakt. Gassel was destijds dus al een man met aanzien, terwijl het eerste werk dat we van hem kennen, pas van 10 jaar later komt. Wat deed de Brabander daarvoor? Tot noch toe een onopgelost mysterie!

Een ontevreden klant

Een ontevreden klant

Museum Helmond

We kennen het allemaal: een cadeau krijgen waarvan je stiekem denkt: mwa… De eigenaar van dit schilderij was niet zo blij met wat er aan de muur hing. En wat doe je dan? Juist, dan vraag je een andere schilder er iets mooiers van te maken! Op de voorgrond zien we het Bijbelse tafereel van Jezus, die de ogen van een blinde man heelt. Maar wie naar de berg kijkt ziet het eigenlijke verhaal dat Gassel wilde vertellen. Daar lopen Tobias en de engel. Jezus was namelijk niet de enige die de blindheid van iemand wegnam. Tobias heelde de blinde ogen van zijn vader, maar dat vond de eigenaar van dit schilderij blijkbaar niet bijzonder genoeg… 

De oude schets schijnt door

De oude schets schijnt door

Museum Helmond

Een huisje? Of toch een klein leger? Gassel laat zien dat het nooit te laat is om van koers te wijzigen. Zelf veranderde hij namelijk ook weleens van gedachte over zijn werk. Wie goed naar dit schilderij kijkt, ziet achter de groep paardrijdende mannen iets anders tevoorschijn komen. De eerste schets van Gassel schijnt door en laat zien het huisje dat hij eerst in gedachte had, de eindversie niet gehaald heeft. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door