fbpx
Online rondleiding door Museum Het Schip

Welkom bij Museum Het Schip. Een museum dat je alleen al om de prachtige buitenkant gezien wil hebben. In het museum leer je alles over de bouwstijl de Amsterdamse School (die je in tegenstelling tot de naam doet denken niet alleen in Amsterdam vindt). De architecten van de Amsterdamse School braken met alle tradities en ontworpen niet meer de smalle, grijze woningen die destijds veel gebouwd werden, maar heuse arbeiderspaleizen. Zie bijvoorbeeld het gebouw waar Museum Het Schip in huist, in 1919 ontworpen door Michel de Klerk. Het gebouw (en de bouwstijl) kenmerkt zich door de dynamische architectuur en vele decoraties. Zakelijk en sober? Nee, daar waren deze architecten principieel op tegen. Het draaide om de verschijning, die ze bijvoorbeeld mooi maakten door verschillende kleuren bakstenen te gebruiken. 

Museum Het Schip kan je natuurlijk altijd van de buitenkant bekijken, maar we raden het je zeker aan het de binnenkant van het museum (en de museumwoningen) te ontdekken. Daar leer je alles over de impact van de bijzondere bouwstijl op de geschiedenis van de Nederlandse woningbouw. Check de website voor tickets!

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen Thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken Museum Het Schip gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART. 

Highlights uit de rondleiding:
Je zou maar het ondergeschoven kindje zijn...

Je zou maar het ondergeschoven kindje zijn...

Museum Het Schip

Niemand wil het ondergeschoven kindje zijn, maar vroeger had je weinig keus. Men woonde in zulke kleine huizen dat er niets anders op zat dan de kleine onder het eigen bed te schuiven. In de ‘krotwoningen’ van vroeger gebeurde alles namelijk in één ruimte. Eten, slapen, poepen. De ruimte werd optimaal benut en tja… smakelijk was dat niet altijd. 

Een huis vol Hollandse wijsheden

Een huis vol Hollandse wijsheden

Museum Het Schip

De woningwet uit 1901 zorgde ervoor dat Nederland de beste volkshuisvesting van Europa kreeg. De arbeiders die intrek namen in de nieuwe woningen, wisten in eerste instantie niet wat ze met al die ruimte aan moesten. Velen gebruikten de inrichting om volkswijsheden te verkondigen. Zoals dit bord, waarop staat: ‘Eigen haard is goud waard’. Mee eens! In de museumwoning hangt naast de voordeur ook een mooie: ‘Wie zijn sleutels goed bewaard, ziet veel zorgen zich bespaard’. Ook waar.

Hoe Indonesië de Nederlandse arbeiders inspireerde

Hoe Indonesië de Nederlandse arbeiders inspireerde

Museum Het Schip

Hoe cool is dit tafeltje? Soortgelijke tafeltjes met Indische motieven vond je vroeger in vele arbeiderswoningen. Het was in die tijd populair om zelf dingen te figuurzagen. Wat dit tafeltje laat zien, is de interactie tussen de Nederlandse arbeidersklasse en de Indische cultuur. Onder meer dankzij het boek Max Havelaar voelde de Nederlandse bevolking zich verbonden met de Indische bevolking. Ook de mannen die op zee werkten en souvenirs meenamen, leidde tot inspiratie onder de Nederlandse arbeiders.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door