fbpx
Online rondleiding door Museum Hoge Woerd

Wil jij de paden bewandelen waar de Romeinen vroeger ook voet op zetten? Dat kan! Museum Hoge Woerd is gebouwd op exact dezelfde locatie als een oud Romeins Fort. Onder de grond bevindt zich tot vandaag de dag nog steeds een schat aan authentieke resten uit die tijd, en boven de grond bewandel je de muren van de moderne herbouw van het Castellum.  

In Museum Hoge Woerd maak je aan de hand van archeologische vondsten van opgravingen in Nederland een reis langs de tijd, die behoorlijk indrukwekkend is. Wist jij dat er in 1940 een Duitse bommenwerper neerstortte in Leidsche Rijn? Jelle kijkt met grote ogen naar de prachtige, geïllustreerde beelden, die je een hoop leren over de geschiedenis van de plek.

Museum Hoge Woerd is weer open voor bezoekers. Het museum vraagt je wel te reserveren, wat je kunt doen via de website. Tijd om je te verdiepen in de Romeinse geschiedenis!

Highlights uit de rondleiding:
Archeologische vondsten doe je in een waterput

Archeologische vondsten doe je in een waterput

Museum Hoge Woerd

Als je denkt aan de Romeinse tijd, is deze voorhoofdsband al snel wat je voor je ziet. De prachtige details zijn overweldigend, al helemaal wetende dat deze band vroeger op de helm van een Romeinse soldaat heeft gezeten. De helm werd gevonden in een waterput. Dat klinkt als een gekke locatie, maar dat is het dus niet. Objecten werden vroeger namelijk vaak geofferd. Ze werden dan bijvoorbeeld in het water gegooid, met het idee dat onder het wateroppervlakte een andere wereld schuilging. Putten zijn dus een rijke bron voor archeologische vondsten.

Een boot uit het jaar 185

Een boot uit het jaar 185

Museum Hoge Woerd

Jelles mond valt open voor dit schip, en dat verbaast ons niets! Deze 25 meter lange boot is wonder boven wonder super goed bewaard gebleven en tijdens de opgraving bijna in zijn geheel naar boven gehaald. Dit was niet alleen voor Nederland, maar ook wereldwijd, een waanzinnige vondst. De boot komt ongeveer uit het jaar 185, wat te zien is door de jaarringen van de bomen die gebruikt zijn bij het maken van het schip. En nu, eeuwen later, kan je ‘m gewoon van dichtbij bekijken, in Utrecht. Jelle zegt doen!

Dít was vroeger dus hip & happening...

Dít was vroeger dus hip & happening...

Museum Hoge Woerd

Tja, niet alles blijft in de mode. Zo ook niet deze Romeinse sandalen. Waarom niet, vraag je je misschien af? Het is toch super handig, dat je kleine teen los van de rest van je tenen zit? Deze sandalen waren dus hip & happening tussen het jaar 180 en 190. Er zijn namelijk meerdere soortgelijke exemplaren van gevonden. Iedereen zijn eigen smaak…

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door