fbpx
Online rondleiding door Museum JAN 

Jip bezoekt Museum JAN in Amstelveen. Begonnen vanuit de privéverzameling van Jan van der Togt en nu uitgebouwd tot een mooi modern kunstmuseum. Prachtige kunstwerken van glas vormen de basiscollectie. Daarnaast zijn er op dit moment twee tijdelijke tentoonstellingen te zien: ‘Cremer – Noordwaarts 2010-2020’ en ‘Roy Lichtenstein – Pop Art in Print’.    

Museum JAN is weer open! De tentoonstellingen ‘Cremer Noordwaarts 2010-2010’ en ‘Roy Lichtenstein Pop Art in Print’ zijn verlengd en de vaste collectie is weer te bezichtigen. Yes!

De hoogtepunten
Glaskunstwerk gemaakt met de techniek 'slumping'

Glaskunstwerk gemaakt met de techniek 'slumping'

Museum JAN

Oprichter van Museum JAN is de verzamelaar Jan van der Togt. Hij had een grote interesse en liefde voor glaskunstwerken. Dit exemplaar is erg bijzonder en volgens een heel moeilijk proces gemaakt, namelijk ‘slumping’. Dit betekent dat je een glasplaat warm maakt totdat het smelt en vervolgens laat inzakken. Je moet precies op tijd stoppen met het verhitten van het glas, want anders smelt het te veel en verpest je de speciale vorm. Jan verzamelde alleen maar glaskunstwerken en dus geen gebruiksvoorwerpen van glas. De vaste collectie van Museum JAN bevat een heleboel prachtige voorbeelden hiervan. 

Close-up van de barbaarse schilderstijl van Jan Cremer

Close-up van de barbaarse schilderstijl van Jan Cremer

Museum JAN

Op dit moment zijn er twee tijdelijke tentoonstellingen te zien in Museum JAN. Eentje daarvan is de tentoonstelling met werken van kunstenaar en schrijver Jan Cremer (ja, je hoort het goed; nóg een Jan). Als jongvolwassene zeilde hij maanden mee met een schip en sinds een aantal jaar haalt hij de herinneringen uit die tijd op door zeegezichten te schilderen. De werken zijn abstract en kleurrijk. Hij gebruikt grote klodders verf, jute en zelfs zand in zijn werken. Zelf omschrijft hij zijn werk als ‘Painture Barbarisme’ oftewel Barbaarse Schilderkunst.     

Roy Lichtenstein - de King of Pop Art

Roy Lichtenstein - de King of Pop Art

Museum JAN

De tweede tijdelijke tentoonstelling bestaat uit de frisse werken van Pop Art legende Roy Lichtenstein. Samen met Andy Warhol was hij de King of Pop Art. Hij viel op met zijn uitvergrote beelden van stripboeken en interieurs. Hij schilderde het werk eerst zelf (ja, inclusief de puntjes die zo kenmerkend zijn voor de druktechniek van stripboeken) en maakte een beperkt aantal remakes door middel van zeefdruk. Het werk rechts op deze foto is een ‘namaak’ van een schilderij van Picasso. Dit deed Lichtenstein wel meer: bekende werken in zijn bekende stijl namaken. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door