fbpx
Online rondleiding door Museum Prinsenhof Delft

Jip heeft de zilverkoorts gekregen na haar bezoek aan Museum Prinsenhof Delft! De tentoonstelling heet ‘Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800’ en de naam zegt het al: hier kun je alle topstukken van het Delftse zilver bewonderen. Ruim twee eeuwen lang was Delft de place to be op het gebied van zilveren schalen, bekers, bestek, kannen en kruiken. Jip neemt je mee langs een aantal topstukken, vertelt je waarom Delft één van de belangrijkste steden was op gebied van zilver en legt uit wat Willem van Oranje te maken heeft met het Delftse zilver. 

Correctie: Jip spreekt in de video over ‘de druivenplukkers in de vitrine’. Echter gaat het hier om twee figuren met Afrikaanse hoofdtooien uit 1623, toegeschreven aan Adriaen Claesz de Grebber.

We mogen weer! Museum Prinsenhof Delft is weer geopend! Vergeet niet vooraf te reserveren voor een tijdslot! 

Dit hebben wij gespot tijdens de rondleiding:
Delftse zilverkoorts

Delftse zilverkoorts

Museum Prinsenhof Delft

Tijdens de opstand vluchtte Willem van Oranje naar Delft. Hij nam zijn leger mee en daarna volgde ook de hofhouding. Het hof zorgde voor een enorme toename van de opdrachten aan de Delftse zilversmeden. De mooiste objecten werden besteld zoals nautilusbekers, schalen, kandelaren en bestek. 80 zilverwerken worden tentoongesteld in het museum. 

De Nautilusbeker: een absoluut topstuk

De Nautilusbeker: een absoluut topstuk

Museum Prinsenhof Delft

Als je in het bezit was van een nautilusbeker, dan was je een man van de wereld. Het werd op tafel gezet om gesprekken op gang te helpen (en natuurlijk om mee te pronken). De schelp werd prachtig bewerkt met zilver en vaak mythische  figuren zoals zeemonsters. De figuratieve stijl was gebruikelijk begin 17e eeuw, later werden de decoraties meer abstract en (in onze ogen) modern.     

Een zilverachtig doorkijkje

Een zilverachtig doorkijkje

Museum Prinsenhof Delft

De inrichting van de tentoonstelling is geïnspireerd op de pronkkasten waar vroeger het zilverwaar in werd bewaard. Aan de achterkant heeft het museum kleine doorkijkjes geplaatst met daarin een vergrootglas. Zo kun je de objecten aan de achterkant bekijken en extra goed de details bewonderen. 

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door