fbpx
Online rondleiding: de orgels van Museum Speelklok

Smita & Jennifer zijn in Museum Speelklok: het vrolijkste museum van Nederland. Uit alle hoeken en gaten van de eeuwenoude Utrechtse Buurkerk komt livemuziek. Dat is best bijzonder, want de noten worden niet door mensen gespeeld. Hoe dan?! Het museum draait om mechanieken. Ofwel: zelfspelende muziekinstrumenten.

Van de kleinste muziekdoosjes tot draaiorgels waar je u tegen zegt. En waar normaal in musea het credo geldt: kijken, kijken, niet aanraken, doet Museum Speelklok dat nét even anders. Het museum heeft een speciale ruimte ingericht waar bezoekers zelf aan de knoppen mogen zitten, en dat hoef je Smita & Jennifer natuurlijk geen tweede keer te zeggen.

Het kleurrijke en vrolijke Museum Speelklok opent weer haar deuren! Er mag weer vrolijk gedanst en gedraaid worden, wie wil dat nou niet? Wel eventjes van tevoren reserveren!

Highlight uit de rondleiding:
Een echte nekkenbreker

Een echte nekkenbreker

Museum Speelklok

Hét muziekinstrument van de straat: het orgel. Om met deze kleine editie geld te verdienen moesten de orgelspelers een sterke rug hebben. Het buikorgel – dat tussen de 30 en 40 kilo weegt – droeg men van straat tot straat om de nek en dat was, tja… niet echt relaxt. Een groot repertoire kenden de buikorgels niet. De bespelers konden 8 korte melodieën ten gehore brengen. Gelukkig waren sommige buikorgels uitgerust met een wel hele bijzondere toevoeging: een heuse muziekband van poppetjes die meedeinden op de muziek. Ja zeker, zo kregen de orgelspelers hun centenbakje wel vol.  

 

 

Het achtste wereldwonder

Het achtste wereldwonder

Museum Speelklok

De Taj Mahal, Machu Picchu, de Chinese Muur. De wereld kent zeven wereldwonderen… of toch acht? Op het eerste oog een niet heel spectaculair instrument, maar het werd niet voor niets op de wereldtentoonstelling gepresenteerd als het achtste wereldwonder. Wie achter de deuren van dit instrument kijkt, ziet maar liefst drie violen, die samen met een piano op eigen kracht een melodie spelen. Een wereldwonder is het misschien niet, maar niettemin iets wat je gezien (en gehoord) wil hebben! 

De voorloper van de dj

De voorloper van de dj

Museum Speelklok

Ja zeker, ook in de tijd vóórdat dj’s zoals Tiësto en Armin van Buuren de dienst uitmaakten, werd er goed gefeest. Het zag er alleen íets anders uit. Of naja, heel anders!

Het dansvermaak van de feestbeesten uit de roaring twenties kwam van een mega draaiorgel. Van echte bangers tot de klassieke schuifelmomentjes – dit draaiorgel doet echt niet onder voor de populaire dj’s van vandaag de dag.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door