fbpx
Online rondleiding door Museum van de Geest

Dat ontastbare, gewichtloos iets dat zich ophoudt ergens tussen ons hoofd en ons hart.. en maakt wie we zijn. Hoe langer je nadenkt over onze geest, des te verder je er gefascineerd door raakt! Bij Museum van de Geest hebben ze dan ook een gezonde portie van deze fascinatie te pakken en gelukkig zijn ze de beroerdste niet om dit met ons te delen!

Wat is het, hoe werkt het en, natuurlijk, hoe zorgen we ervoor? Jelle brengt een bezoek aan de vestiging in Haarlem en wordt uitgedaagd om met een open blik naar zijn eigen geest te kijken en die van anderen.

Wij raden je een bezoekje aan het Museum van de Geest en open de geest! Houdt de website in de gaten voor de actuele openingstijden.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij. Zij steunen thuismuseum en andere organisaties die werken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Deelnemers van de BankGiro Loterij bezoeken het Museum van de Geest gratis met de BankGiro Loterij VIP-KAART.   

Highlights uit de rondleiding:
Adem in, adem uit!

Adem in, adem uit!

Museum van de Geest

Best spannend z’n vlog opnemen! De spanning giert door Jelle’s lijf, maar gelukkig is daar de ‘Resonance Room’. Een audiovisueel kunstwerk door hedendaagse kunstenaar Nick Verstand (goede naam) is gemaakt met als doel je lichaam en geest te verbinden én je in een staat van resonantie te brengen. Dit wordt bereikt wanneer je ademhaling en hartslag met elkaar synchroniseren: bij inademen versnelt je hartslag en bij uitademen vertraagd deze. En zo neemt jouw gevoel van rust en veiligheid toe. Vet toch?

Vriendelijke monsters

Vriendelijke monsters

Museum van de Geest

Dit is één van talloze kleine vriendelijke monsters gemaakt door de autistische jongen Shinichi Sawada. Sawada praat nauwelijks; hij communiceert via de kunst en vooralsnog is onduidelijk of hij een beeld in zijn hoofd namaakt of simpelweg doet wat zijn instinct hem ingeeft op het moment dat hij aan het werk is. De sculpturen maakt hij langzaam, één voor één rolt hij de de doornen tussen zijn vingers en plakt ze vast aan de sculpturen.

Dolcel voor de dollen

Dolcel voor de dollen

Museum van de Geest

Dit was niet de plek waar je terecht wilde komen in het Leprooshuis in Haarlem. In 1564 werd een aparte vleugel gebouwd met veertien dolcellen voor krankzinnigen. Er werd onderscheid gemaakt tussen mensen die hun verstand kwijt waren maar zich rustig gedroegen en degenen die druk en agressief waren: oftewel ‘dol’, ‘furieus’ of ‘razend’. Deze groep, zo dachten ze, konden het beste bedwongen met geweld of opsluiten in een hok tot ze rustig waren, zie hier: de dolcel. Dit moet verschrikkelijk zijn geweest.

Abonneer op ons YouTube kanaal!

Zo ben jij als allereerste vanaf je bank in een museum.

Volg ons Instagram!

Zo kan je opscheppen bij je vrienden met de kekste weetjes.

Mede mogelijk gemaakt door